Joga za snažne i seksi noge

Updated

Noge i stopala su korijen i temelj naše jogijske prakse. Snažne noge i otvoreni kukovi su vrlo važni za pristup nekim naprednijim joga položajima, poput Titibhasane (položaj krijesnice) ili Svarga Dvidasane (položaj rajske ptice). Svaki puta kada stojite mirno, podignite nožne prste i probajte ih širiti. Zatim probajte osjetiti korijen palca i malog prsta u podu (papučica) kao i petu.

Prve dvije čakre, korijenska (Muladhara)  i sakralna čakra (Svadhisthana) su smještene blizu nogu, stoga nam otvaranje i osnaživanje ovih područja donosi stabilnost, kreativnost i senzualnost. U nastavku donosimo 8 asana za snažne i seksi noge!

noge

Virabhadrasana II

Ratnik II je iznimno važna vježba za osnaživanje kukova, mišića stražnje lože i mišića stopala. Neće vam trebati dugo u ovom položaju da osjetite vrućinu u kvadricepsima. Također ćete osnažite i gluteus, odnosno stražnjicu.

ratnik

Anjaneyasana

Anjaneyasana je izvrstan, osnovni položaj koji osnažuje kvadricepse i mišiće gluteuse. Također, osjećat ćete divno istezanje u mišićima psoasa i kukovima. Bedra se usklađuju dok razvijate izdržljivost. Pazite da su vam obje noge snažne dok ste u ovom položaju.

joga za kukove

Utkatasana

Ostanite u Utkatasana minutu ili dvije i osjetit ćete vrućinu. Položaj stolca će osnažiti vaša stopala, bedra i listove. Također, ovaj položaj će podignuti spuštena stopala jer je stabilnost fokusirana na unutarnje svodove stopala. Utkatasana je poznata i kao neustrašivi položaj jer ako ga izvodite dovoljno često i dugo postat ćete jednostavno neustrašivi.

utkatasana

Malasana

Ovaj položaj je odličan za gležnjeve jer koristi i snagu i fleksibilnost (korisno za sve sportaše). Kukovi se također otvaraju u ovoj asani, a listovi, bedra i gluteusi osnažuju.

malasana

Utkata Konasana

Položaj božice omogućava duboko istezanje u kukovima i preponima. Kvadricepsi i mišići unutarnjih bedara se osnažuju. Imat ćete velike dobrobiti od dubokog otvaranja kukova u čučnju, kao i od otvaranja zdjelice. Za žene je bonus što jačanje zdjelice poboljšava seksualni život. Također stvara vrućinu i stabilnost u nogama.

utkata konasana

Utthita Parsvakonasana

Utthita Parsvakonasana osnažuje noge. U savijenoj nozi rade mišići stražnje lože i gluteusi. Također, ovaj položaj osnažuje prepone i mišiće stražnje lože te poboljšava cjelokupnu stabilnost. Istežu se i koljena i gležnjevi.

asane za ljubitelje planinarenja

Garudasana

Položaj orla uključuje mnoge mišiće u nogama. Osnažuje i izdužuje gležnjeve i posebno kukove, te također osnažuje koljena. No, možete i ozlijediti koljeno ako niste dovoljno otvoreni da obuhvatite stopalo, stoga oprezno i u vlastitom ritmu uđite u položaj počevši odmaranjem stopala na početku noge, na kosti cjevanice, na početku prije nego pokušate obuhvatiti.

garudasana

Virabhadrasana III

Bilo koji položaj za balansiranje će poboljšati vašu stabilnost i balans, a ovaj još osnažuje gležnjeve. Varijanta sa savijenim koljenom uključuje kvadricepse, stražnju ložu, gluteuse, također izdužuje stražnju ložu u nozi koja stoji čak i više nego u varijanti s ravnom nogom. Stabilizirajte kukove kako biste stabilizirali jezgru i intezivirajte dodavanjem 5 ciklusa vježbi podizanjem od savijenog do ravnog koljena, no budite oprezni da ne zatvorite koljeno u nozi koja stoji.

Virabhadrasana III

Izvor: www.yogatraveltree.com
Foto: Pinterest