Joga za mozak: Tri minute za bistriji um

Updated

“Joga znači dodatak – dodatak energije, snage i ljepote za um, tijelo i dušu”. – Amit Ray

Od drevnih vremena slušamo o dobrobitima joge za um, tijelo i dušu. Praksa joge je način života, dodaje vrijednost našem postojanju i pomaže nam da se povežemo sa svojom nutrinom. Osim što nas drži u formi, pomaže nam da ostanemo zdravi. No, tijekom godina razvile su se mnoge vrste joge. Od klasičnih stilova pa sve do hot joge ili joge u vodi, i sve one pomažu voditi pozitivan život u kojem smo mirniji i sretniji.

No, jeste li znali da postoji joga koja je posebno osmišljena za naš mozak? Vjeruje se da prakticiranje joge za mozak može poboljšati moć mozga.

Super joga za mozak je termin koji je osmislio učitelj iscjeljivanja pomoću prane Koa Chok Sui. Poznato je da se bazira na principima suptilne energije i akupunkturnim točkama na uhu. Kada bolje razmislimo, joga za mozak je nešto što nam zaista treba.

Pomaže da um postane bistriji i uskoro se može vidjeti postupni napredak u cjelokupnom ponašanju. Prakticiranje super joge za mozak dopušta energijama iz nižih čakri da dođu do krunske čakre. Kada se to dogodi ta ista energija će pomoći da mozak funkcionira pravilno i stabilno.

Jeste li znali da su komunikaciju između uha i tijela prepoznali drevni rishiji i zvali ga Thoppukaranam? Iznenadit će vas ova hindu tradicija, no Thoppukaranam se izvodi prema licu boga Ganesha. Vjeruje se da je Ganesha bog mudrosti, znanja i intelekta.

Za praksu joge za mozak trebate samo tri minute. Ove tri minute će pomoći da sinkronizirate lijevu i desnu stranu mozga. Istraživanja su pokazala da to ima sjajne kognitivne dobrobiti. Također pomaže da se mozak energizira, povećava intelektualne kapacitete te jača pamćenje i općenito koncentraciju. Joga za mozak je posebno dobra za pacijente s Alzheimerovom bolesti, starije osobe i ljude koji pate od gubitka pamćenja. Zapravo, iznenadit će vas da je joga za mozak odlična i za djecu, pomoći će u njihovom mentalnom razvoju i osjećat će se mirnije.

Uši se ponašaju kao moćne točke akupresure za što mnogo ljudi ne zna, te imaju izravnu vezu s mozgom. Masiranje ušiju pomaže da više energije teku prema mozgu. Istraživači smatraju da energija koja se stvara također pomaže u balansiranju energija grla, srca, čela itd.

Izvor: speakingtree.in
Foto: Youtube screenshot