Joga se pridružuje UNESCO-ovom popisu svjetske baštine

Updated

Joga, disciplina koja se temelji na drevnoj indijskoj filozofiji, a danas se prakticira diljem svijeta, pridružila se UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine.

joga na popisu nematerijelne baštine

Dodana je na ovu prestižnu listu kao priznanje za njezin utjecaj na indijsko društvo, od zdravstva i medicine pa do obrazovanja i kulture‘, Odbor svjetske baštine navodi  u priopćenju.

Dizajnirana kako bi pojedincima pomogla izgraditi samoostvarenje, smanjiti patnju s kojom se suočavaju i omogućiti stanje oslobođenja, [jogu] prakticiraju mladi i stari, bez klasne, spolne ili religijske diskriminacije‘,  UNESCO je napisao na Twitteru.

Popis nematerijalnog kulturnog blaga je nastao prije 10 godina, uglavnom za podizanje svijesti o njima, a UNESCO također ponekad pruža financijsku ili tehničku pomoć zemljama koje se bore kako bi ih zaštitili.

U srijedu, tijelo UN-a sa sjedištem u Parizu, dodalo je Kubanski rumba ples i belgijsku Kulturu pive na popis, koji također uključuje mediteransku prehranu, Pekinšku operu i peruanski Ples škara.

Izvor: theguardian.com
Foto: travelandleisure.com