Joga i starenje

Updated

Starost može utjecati na čovjeka na razne načine, no isto tako i vi možete učiniti puno toga da biste spriječili starenje tijela odnosno organizma.

Starenje donosi vidljive i nevidljive promjene. Dok se vidljive promjene odnose na rast sijedih, nastanak bora i ostale promjene na koži, one nevidljive promjene čovjek može lako osjetiti, osobito tijekom kretanja, sjedanja ili ustajanja. Kako starimo, susretat ćemo se s općim fizičkim promjenama koje se odnose na razinu fleksibilnosti , brzinu, snagu u rukama i nogama i sl.

Dobrobiti joge za osobe treće životne dobi

Joga je izvrsno sredstvo u borbi protiv starenja, jer dokazano ublažava simptome starenja i poboljšava zdravstveno stanje pojedinca.

Za većinu ljudi, bolovi i ukočenost dolazi s godinama. Nažalost, isti ti misle da je joga rezervirana samo za one pojedince koji se još uvijek mogu pohvaliti s određenom razinom fleksibilnosti. Međutim, istina je sasvim drugačija – joga stvara i pomaže u razvoju fleksibilnosti svakog pojedinca.

Može li joga utjecati na starenje?

Joga utječe na starenje. Točnije, ublažava i usporava simptome starenja. Joga ublažava simptome osteoporoze: kako starimo, smanjuje se gustoća kostiju. Za neke ljude ovo predstavlja iznimno veliki problem, jer njihove kosti postaju osjetljivije na prijelome.

Kako joga može pomoći kod osteoporoze? Vježbanje joge može povećati gustoću kostiju. Iako je riječ o neznatnom poboljšanju, rezultati su ipak vidljivi. Osim toga, joga pomaže u izgradnji mišića i održavanju ravnoteže.

Idealni joga položaji: položaj ratnika 1, 2 i 3; uspostavljanje osjećaja ravnoteže i stabilnosti, razgibavanje kukova i zdjelice.

Ublažava simptome artritisa: artritis uzrokuje bol u zglobovima; rukama, koljenima, laktovima… Nedavna istraživanja pokazala su da redovno vježbanje joge pomaže u fleksibilnosti zglobova.

Savjeti kod vježbanja joge: izbjegavajte položaje kod kojih je težina na rukama ili bilo kojim drugim zglobovima na tijelu. Ublažava simptome spinalne stenoze: simptomi spinalne stenoze odnose se na bolove u kralježnici/leđima, trnjenje u nogama ili ograničenost u funkcionalnosti mišića. Prakticiranje joge odnosno zadržavanje u određenim položajima može značajno smanjiti bolove. Ipak, prije izvođenja bilo kakvih vježbi, posavjetujte se s liječnikom.

Joga je najbolji antidepresiv za starije osobe

Smanjuje bolove u leđima: ako ste ikada osjetili bolove u leđima, vjerojatno ste čuli svakakve savjete, a zanemarili onaj najvažniji – jačanje jezgre odnosno trbušnih mišića. Jačanje trbušnih mišića u području abdomena i bokova osigurava bolju podršku kralježnici i donjem dijelu leđa.

Kako joga može pomoći u smanjenu boli u leđima? Za svaki pokret i joga položaj potrebna je određena doza ravnoteže. Svakodnevno prakticiranje joge rezultirat će učvršćivanjem, jačanjem i toniranjem mišića trbušnog zida.

Ublažava simptome neuropatije: kada su ozlijeđeni živci, može se pojaviti jaka i nesnosna bol, slabost, ukočenost, grčevi ili trnci. Ako je riječ o perifernoj neuropatiji, navedeni simptomi javljaju se u rukama, nogama, stopalima i prstima. Iako je neuropatija najčešće rezultat problema s cirkulacijom, ona može biti i nuspojava drugih bolesti i ozljeda.

Vježbanjem joge odnosno zadržavanjem u određenim joga položajima potiče se cirkulacija i bolji protok krvi kroz organizam.

Vježbanje joge gradi snagu. Izgrađeni i osnaženi mišići povećavaju zaštitu od starenja, gustoću kostiju i sl.

U svim fazama života ključna je svijest o tijelu. Svakodnevno uzimajte u obzir sve one poruke koje vam šalje vaše tijelo. Ne zanemarujte ih. Odlučite se za tečaj joge koji će vas podučiti kako još bolje osluškivati sve ono što vam govori vaše tijelo.

 

Izvor: www.svijet-yoge.com
Foto: Pinterest