Inhalacijom eteričnim uljem eukalipusa protiv prehlade

Updated

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) je crnogorično drvo koje može narasti i do 90 metra visine. Potječe iz Australije a uzgaja se u Španjolskoj, Portugalu, Brazilu, Kaliforniji, Rusiji i Kini, odakle dolazi većina eteričnih ulja na svjetsko tržište. Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom listića i mladica.

eukaliptus, biljno ulje, prehlada

Dobro se miješa sa benzoinom, cedrovima, arapskim tamjanovcem, pravom lavandom, limunom i matičnjakom.

Eukaliptus globulus koristi se kod dišnih infekcija, razrjeđuje sluz u dišnom sustavu, djeluje antiseptički, antivirusno, protugljivično i antimikrobno, pomaže kod gljivičnih infekcija kože, glavobolje, prehlade, gripe, kašlja, bolova u mišićima. Ne preporučuje se korištenje kod djece mlađe od 3 godine, te ga možete zamijeniti sa Eukaliptusom radiata.

Balansira 6. čakru (Ajnu) koja se prema hinduizmu smatra glavnom čakrom. Ajna je povezana sa autonomnim nervnim sustavom, hipofizom, hipotalamusom, sljepoočnicama, čelom, očima, ušima i nosem.

Kod dišnih infekcija Eukaliptus se upotrebljava inhalacijom ili razrijeđen sa biljnim uljem te se nanosi na kožu leđa i prsa. Kod gljivičnih infekcija kože koristi se u kombinaciji sa eteričnim uljima čajevca i palmarose.

Inhalacija kod prehlade, gripe i ostalih dišnih infekcija

Zagrijete pola litre vode da postane kipuća te maknite s vatre. Dodajte 1 kap eteričnog ulja eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus) i udišite jednu minutu. Nakon toga dodajte 1 kap eteričnog ulja ravensare (Cinnamomum camphora ct cineol) i inhalirajte jednu minutu. Dodajte 1 kap eteričnog ulja paprene metvice (Mentha x piperita) i inhalirajte jednu minutu. Dodajte 1 kap eterično ulja čajevca (Melaleuca alternifolia) i inhalirajte jednu minutu. Na kraju dodajte još jednu kap eukaliptusa globulusa i inhalirajte ponovo jednu minutu.

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare