Hot joga povećava fleksibilnost i čisti toksine

Updated

Posljednjih nekoliko godina Hot joga doživljava svoj veliki boom, najviše među Amerikancima koji su ovaj stil s godinama popularizirali i na ostatak svijeta. U Hrvatskoj i Zagrebu postoji jedan studio koji nudi takvu vrstu joge.

IMG_1999

Riječ je o studiju Hot yoga Zagreb otvorenom prije šest godina. Vlasnica studija je Vjerna Nevistić, diplomirana kineziologinja koja je 2007. godine prvi studio za Hot jogu imala i u Pragu gdje je tada živjela. Veća fleksibilnost zbog temperature i vlažnosti zraka, samo je jedna od pozitivnih stavki koje pruža Hot joga. Riječ je o više statičnom stilu – Hatha joga u kojem svaka asana ima više razina izvođenja te polaznici izvode samo onoliko koliko mogu pravilno izvesti.

unnamed (1)

Hot joga satovi traju 75 minuta, prvih 45 minuta izvode se asane u stojećem stavu, zatim slijedi završni slijed od 30 minuta na podu. Koncentracija je na razvoju snage, fleksibilnosti, ravnoteži i izdržljivosti kroz polagan tempo koji gotovo svatko može slijediti. Vježba se na temperaturi od 37 stupnjeva i 50 posto vlažnosti zraka zbog čega je pojačano znojenje čime se potiče čišćenje tijela, a isto tako te okolnosti sprečavaju ozljede na satu i pomažu lakšem i bržem opuštanju.

unnamed (2)

Kod ovakvog stila joge kontraindikacije su zaista minimalne jer unatoč visokoj temperaturi, vrućina nije nepodnošljiva i svaki polaznik se već nakon 2-3 dolaska navikne te svaki sat time postaje lakši.

Hot joga je prikladna za sve od potpunih početnika do naprednih vježbača, jogija i sportaša, prikladna je i za žene i muškarce, te za djecu od 12 godina zbog opsega koncentracije. Grupe su male od 5-10 polaznika pa je moguć potpuno individualan pristup. Svaki sat je drugačije koncipiran ovisno o polaznicima koji su na satu i njihovim potrebama. Ovakav stil joge još uvijek je više tražen među ženskom populacijom, no katkad se na satu pojavi i muškarac.

IMG_1990

Kod ostalih stilova joge, voda se za vrijeme sata ne pije, no kod Hot joge voda je dodatak koji je i više nego poželjan. Osim boce vode, preporučuje se što laganija odjeća koja neće ometati pokret, ručnik te prostirka.

Mnogi Hot jogu uspoređuju sa Bikram jogom koja je također u svijetu vrlo popularna. No razlika je velika jer  Bikram ima seriju od 26 asana i 2 pranayame koje se uvijek izvode istim redoslijedom, dok je  Hot joga zapravo svaka joga koja se vježba na toplini.

Ukoliko još uvijek niste isprobali ovaj jedinstveni osjećaj nakon sata Hot joge kada se osjećate pročišćeno, svježe sa blistavom kožom, puni lakoće svakako preporučujemo odlazak na adresu Radićeva 3 gdje će Vas na unaprijed dogovorenom terminu dočekati uvijek nasmijana i vedra Vjerna.

Za sve upite oko rezervacija posjetite Facebook stranicu Hot yoga Zagreb!