Dobrobiti joge za osobe treće životne dobi

Updated

Ne prestajemo se igrati zato što starimo. Starimo zato što se prestajemo igrati.
– George Bernard Shaw

Starenje donosi mnoštvo darova – zrelost, gracioznost, mudrost, iskustvo, perspektiva, samo su neki od njih.

S godinama postaje fizički izazovno održavati zdravu tjelesnu težinu, što dokazuju i podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti prema kojima je više od jedne trećine Amerikanaca starijih od 65 godina pretilo. Postoji i rizik od razvoja bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, te određene vrste karcinoma. Također se pojavljuju osjetljivost zglobova, osteoartritis i druga stanja.

Psihološki i emocionalno kod seniora postoji veća stopa depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poteškoća. Postoji i mogućnost razvoja Alzheimerove bolesti što može narušiti sposobnost održavanja odnosa i funkcioniranja u svijetu, a podaci pokazuju da se rizik od razvoja ove bolesti udvostručuje svakih pet godina nakon 65 godine. Pamćenje se može smanjiti, ravnoteža može biti narušena, te sa svim navedenim osoba može patiti.

Uz sve ove i druge statističke podatke, tema starenja može unijeti strah kako raste broj svijećica na rođendanskoj torti. No, dobra vijest je da kao senior možete poduzeti mnoštvo stvari kako bi poboljšali svoje zdravlje i blagostanje.

Dobrobiti joge za osobe treće životne dobi

Zdrava prehrana i vježbanje mogu pomoći u sprječavanju bolesti, ozljeda, te održavanju fizičkog tijela u dobroj formi, a meditacija i vježbe za mozak mogu održavati snažan um.

Joga, posebno restorativna joga, također mogu ponuditi široki spektar zdravstvenih dobrobiti, odnosno fizička i psihička čuda. Osobe treće životne dobi koje se često nose s boli, osjetljivim zglobovima, neravnotežom, osteoartritisom i drugim fizičkim ograničenjima mogu uvelike poboljšati kvalitetu svoga života ukoliko uvedu praksu joge u svoju dnevnu rutinu.

Donosimo šest glavnih dobrobiti joge za osobe treće životne dobi:

Joga poboljšava ravnotežu i stabilnost

Mnogi položaji u jogi se fokusiraju na ravnotežu i stabilnost što je iznimno važno kako starimo. Jačavanje mišića i poboljšanje ravnoteže prevenira mogućnost pada što može zabrinjavati starije osobe.

Ne samo da prevenira padove, nego snaga i stabilnost pomažu seniorima da se brže oporave ukoliko dođe do pada.

Joga poboljšava fleksibilnost i zdravlje zglobova

Ukoliko tražite nježnu vježbu koja povećava fleksibilnost joga je sjajna opcija. Vježbe fleksibilnosti koje pruža joga su sjajne ako su vaši zglobovi bolni i ukočeni. Istraživanje o efikasnosti joge za liječenje osteoartritisa kod starijih žena pokazalo je da pruža terapeutske učinke.

Lagani pokreti mogu opustiti i oblikovati mišiće što može prevenirati razne ozljede.

Joga poboljšava disanje

S godinama dolazi do respiratornih ograničenja i smanjenja tolerancije na fizički napor. Sve što smanjuje dotok kisika u respiratorni sustav može imati negativne učinke na tijelo i um. Nedavna studija je pokazala da je program joge u trajanju od dvanaest tjedana značajno poboljšao respiratornu funkciju kod starijih žena.

Disanje je temelj života. Ljudi mogu biti tjednima bez hrane, ali ne mogu više od nekoliko minuta bez zraka, stoga je joga odlična ideja da vaš respiratorni sustav bude u sjajnoj formi cijeli život.

Joga smanjuje visoki krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak može voditi do razvoja kardiovaskularnih bolesti i to je drugi vodeći uzrok bolesti bubrega u SAD-u. Nedavna istraživanja su pokazala da joga smanjuje oksidativni stres kod starijih osoba. Oksidativni stres je jedan od osnovnih uzoraka visokog krvnog tlaka i, posebno za seniore, rizični faktor za srčane udare.

Joga smanjuje anksioznost

Satovi joge su mirni i restorativni, opuštaju tijelo i um, što je posebno važno za seniore. Kada se joga redovito prakticira mogu se smanjiti reakcije ‘bori se ili bježi‘ našeg simpatetičkog živčanog sustava što može biti uzrok raznim upalama i nemirnom tijelu i umu.

Praksa joge fokusira se na dah i spore pokrete što može aktivirati parasimpatički živčani sustav zadužen za smanjenje nusprodukta stresa i osjećaja anksioznosti.

Joga potiče svjesnost

S obzirom da je joga fokusirana na dah i slušanje svoga tijela, dodana dobrobit je širenje svjesnosti o sebi.

Kada prakticirate jogu postajete svjesniji ne samo svoga tijela, nego i svojih misli i osjećaja, a postat ćete povezaniji i svjesniji svoga okoliša, zajednice i svijeta oko sebe.

Izvor: chopra.com