Buddha mudre koje možete prakticirati svaki dan

Updated

Mudre su položaji ruku čije prakticiranje poboljšava fizičko, mentalno i duhovno stanje. U Vedskoj tradiciji, pet prstiju ruku predstavlja pet elemenata od kojih se sastoji tijelo: vatra, zrak, voda, zemlja i eter/prostor. Jagodice na prstima imaju živčane završetke pa se njihovim spajanjem povezuju energetske točke, tako da se zatvara energetski krug, što olakšava protok vitalne energije (Prane). Mudre također posjeduju snagu da otvore kanale u tijelu koji povezuju tijelo sa sviješću ili otvaraju kanale prema individualnim organima.

mudre za svaki dan

Mudre se koriste u pranayami, afirmacijama, molitvama i mantrama. One se koriste da pojačaju vizualizaciju i meditaciju. Sve mudre izvodimo istovremeno sa obje ruke. Neke se izvode svakom rukom zasebno, a neke spojenim rukama. Buddha mudre je poželjno izvoditi po 45 minuta (ili 3 puta po 15 minuta) jednom mjesečno ili po potrebi.

Vitarka mudra

Vitarka mudra potiče energiju učenja, diskusije ili argumenta. U ovoj mudri, palac lijeve ruke dodiruje kažiprst formirajući krug koji kreira konstantan protok energije i informacija. Ostali prsti su ravni i položeni prema gore. Dlan desne ruke položen je u krilo. Ova mudra daje nam energiju kako bi postigli jasnoću uma.

mudre za um

Dharmachakra mudra

Ova mudra prikazuje stalan protok energije u kozmosu. Položaj ruku simbolizira energiju svemira u formi kotača. Obje ruke su položene u blizini prsa. Lijevi dlan je okrenut prema srcu, a desni prema van. Kažiprst i palac formiraju krug, kao u Vitarka mudri. Ova mudra reprezentira svemir u cijelosti.

Buddha mudre

Bhumisparsha mudra

Bhumisparsha u prijevodu znači dodirivati zemlju, a simbolizira događaj kada je zemlja svjedočila Buddhinom prosvjetljenju ispod Bodhi drva. Ova mudra reprezentira Buddhinu gestu kada je postigao prosvjetljenje. U ovoj mudri, desna ruka visi iznad desnog koljena, a lijeva ruka je položena u krilo, a dlan je okrenut prema nebu.

prosvjetljenje

Abhay mudra

Abhay u prijevodu znači neustrašivost. U ovoj mudri, desna ruka je u razini ramena, dlan je okrenut prema van, a prsti su ispruženi prema gore. Lijevi dlan je položen u krilo. Povijest kaže da je Buddha ovu mudru iskoristio kada ga je napao slon kako bi spriječio protok negativne energije i straha. S ovom mudrom dobijate energiju kako bi ostali jaki.

ostati jak

Vajradhara mudra

U ovoj mudri zglobovi su ukršteni preko srca, desna ruka je ispred lijeve ruke. Ova gesta simbolizira najvišu energiju i mudrost koja nam je potrebna kako bi postigli prosvjetljenje. U Vajradhara mudri osoba je oslobođena osuđivanja, pojmova, teorija, sudbine i istine te bilo kojeg koncepta koji definira prosvijetljenje.

prosvjetljenje budha

Više o mudrama saznajte na Bandhe i mudre.

Izvor: fractalenlightenment.com