Aromatičan i neodoljiv indijski Masala čaj

Updated

Povratkom iz Indije, nastavila sam sa novostečenim ritualima koje sam tamo stekla, pa sam tako tursku kavu zamijenila Masala čajem, popularnim napitkom začinjenim mješavinom aromatičnih začina prokuhan u mlijeku i vodi.

Indijci ga svakodnevno ispijaju umjesto kave, a njegova priprema varira od regije do regije.

masala čaj

Indijske majke u svojem domu uvijek imaju mješavinu začina koju koriste za pripremu čaja i drugih jela te mješavinu obično pripremaju same.

Postoji i gotova mješavina Masala čaja, koja se može kupiti u raznim dućanima diljem Indije no vrlo jednostavno je pomiješati začine jer većinu sastojaka veliki broj nas ima kod kuće.

Čak i oni koji ne vole klasičan okus čaja, zavole ovu mješavinu jer ta kombinacija okusa i mirisa jednostavno je neodiljiva za svačije nepce. Osim toga, ovaj napitak izarzito je zdrav i preporuča se kod prehlada, a poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam pa ga je dobro piti ako se odlučite na detoksikaciju organizma.

U nastavku vam donosimo jednostavan recept za Masala čaj!

Sastojci za dvije šalice čaja:

Priprema:

Kad mješavina vode i mlijeka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuhajte još pet minuta. Probajte začine topiti što dulje jer time ćete dobiti bogatiji okus i miris čaja.

Gotov Masala čaj zasladite medom ili žlicom šećera. Premda se u Indiji tradicionalno koristi kravlje mlijeko, ukoliko ga ne pijete, možete dodati biljno mlijeko po vašem izboru.

Foto: pixabay.com