7 moćnih joga položaja za jačanje libida

Updated

Joga je odlična, u isto vrijeme komplesna i jednostavna. Čini se apsurdnim kako može tako dobro utjecati na ljudski organizam u svim segmentima. Stvar je zapravo vrlo jednostavna.

libido, joga, orgazmi, seks

Jogom nalazimo balans na ovom svijetu, psihički, mentalni, a i emocionalni. Učenjem o prihvaćanju svakog trenutka u ovom životu joga nam pomaže da se bolje povežemo sa sobom, sa svojom okolinom, pa i s našim partnerom. Joga oblikuje naša tijela, smanjuje razinu stresa i čini nas energičnijima, no jeste li znali da pomaže i u jačanju libida i uvelike utječe na seksualni život?

Postoji istraživanje iz 2009. godine koje pokazuje kako svakodnevna praksa poboljšava sveopće stanje organizma i pridonosi boljoj i zdravijoj seksualnoj funkciji žena. I ne treba previše razmišljati kako bi zaključili da je joga odlična za zdrav libido.

Kako joga može ojačati vaš seksualni život

Postoji mnogo položaja koje ciljano jačaju cirkulaciju zdjeličnog područja, a mi smo sigurni da će vam se svidjeti bar jedna od njih. Asane su, kao i sve, primjenjive za oba spola.

Asane za jačanje libida

Ovi položaji su za početnike kao i za one iskusne jogije. Redovitom praksom poboljšati ćete fleksibilnost, svjesnost o vlastitom tijelu, a i samopouzdanje, koje rezultira udobnošću u vlastitoj koži – što definitivno znači da ćete se osjećati bolje i puno opuštenije u vezi s vašim partnerom.

Iskoristite ove asane za ulazak u dublji doživljaj intime i potpunog prepuštanja i opuštanja. Donosimo vam nekoliko asana koje će vam, bez sumnje, pomoći da ojačate svoj libido.

1. Krava – mačka

asane krava i mačka

Jača se zdjelični, a i Kegelovi mišići koji se kontrahiraju tokom orgazma. Što su ti mišići jači- to su bolji i kontroliraniji orgazmi.

2. Baddha Konasana

baddha konasana, čakre, muladhara čakra

Ovo je odlična asana za slab libido jer njome istežemo unutarnje dijelove kukova i otvaramo ih za veći rang pokreta, a time potičemo cirkulaciju. Ljudi se u ovoj asani često oslobađaju dubokih slojeva anksioznosti i vremenom razvijaju svjesnost i jačaju osjećaj intimnosti. Gotovo trenutno dovodimo krv u zdjelični dio – gdje ide krv ide i vitalnost i energija. Cirkulacija i pojačan krvotok su direktno povezani s nivoom uzbuđenosti.

3. Eka Pada Rajakapotasana

asana golub

Položaj Goluba sjajna je asana za otpuštanje dubokih tenzija u kukovima, a kad se radi o bilo kakvim tjelesnim opuštanjima, ona dovode i do opuštanja na psihičkoj razini što svakako koristi našem odnosu s partenom. Obraćanjem pažnje na svoj dah opuštamo misli i dovodimo se u sadašnji trenutak. Time jačamo intimu s našim parnetom.

4. Garudasana

Jedna od privlačnijih asana, a prikazana je čak i u Kama Sutri. Nakon izvođenja asane, kad opustite noge, sva krv ubrzano putuje u zdjelično područje, što libidu daje navalu energije. Držanje ove asane samo za sebe zahtjeva staloženost i stabilnost, što je veoma korisno kad smo u stresu. Um se u ovoj asani mora fokusirati što pomaže da naučimo usporiti i ostati u sadašnjem trenutku, a to može biti samo dobro za odnos između partnera.

5.  Setu Bandha Sarvangasana

 

Most je kod većine jogija jedna od najtežih asana. Nije samo intenzivna vježba za kukove, koristi i jačanju vaginalnih mišića i jača orgazme. Ostajanje u ovoj asani slično je izvođenju Kegelovih vježbi jer se koriste zdjelični mišići.

6. Adho Mukha Svanasana

pas prema dolje

Pas prema dolje osnovna je asana u jogi! Služi opuštanju uma i jačanju tijela. Opušten um i jako tijelo glavni su sastojci dobrog seksa. Ova asana jača muskulaturu i isteže cijelo tijelo. Kad postignete pravog Psa prema dolje, ona postaje izuzetno ugodna.
Osim toga, opušta leđnu muskulaturu i poboljšava opću fleksibilnost što ne može biti loše.

7. Upavistha Konasana

Upavistha Konasana, joga, asana

Jačanje zdjelične regije dovodi u nju svjež kisik što je odlično za libido i opće zdravlje.

8. Mula bandha

Ovo je najefektivnija vježba za jačanje samog seksualnog užitka i možete je izvoditi uvijek i svugdje, a uključuje kontrakciju i opuštanje mišića zdjelice. Time jačamo Kegelove mišiće koji su zapravo odgovorni za nezaboravne orgazme! Mula bandha dolazi od sanskrtske riječi mula što znači korijen, baza, osnova, i bandha čije je značenje ključ ili lokot te bi prijevod ovog pojma bio korijenski lokot. Nalazi se na dnu zdjelice, a kontrakcijom mišića između zdjelice i pubične kosti dolazi do aktivacije ove bandhe.

Ovaj lokot podiže energiju od dna kralježnice prema gore te na taj način omogućava tijelu lakše izvođenje asane. Osim toga, prednost aktiviranja Mula bandhe je i što štiti mišiće donjih leđa od ozljeda i učvršćuje centar tijela koji je bitan za izvođenje pozicija i zadržavanje u njima.

Izvor: doyouyoga.com
Pripremila: Barbara Jutriša