6 STVARI KOJE VAM MOGU POMOĆI DA BRŽE ZASPITE

Updated

Koliko dobro ste spavali sinoć? Ako  je odgovor „ne dobro“, niste sami. Gotovo svaka treća osoba ima redovite poteškoće sa spavanjem u nekom trenutku u godini, prema novoj studiji koju je provela Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva. Gotovo je očekivano da će svatko u nekom trenutku svog života imati borbu sa spavanjem, bilo da je zbog nove životne situacije ili zbog stresa.

Kada ne možemo spavati, brinemo se zato što ne spavamo, a ta briga može dodatno narušiti našu sposobnost da zaspimo. To je ono što nazivamo „odnosom sa snom“; koliko razmišljaš o spavanju? Što radite preko dana kako biste osigurali dobar noćni odmor? Što nastavljate raditi unatoč tome što znate da to može utjecati na san? Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da lakše zaspite:

Žena spava

1. Preispitajte svoju trenutnu rutinu.

Možda ste pomislili da se ovo odnosi na vašu rutinu spavanja, ali mislimo na cijeli dan. Kako ćemo večeras spavati ovisi o tome kako ćemo provesti dan. Koliko kofeina konzumirate? Što je s alkoholom? Jedete li hranu koja vam može uznemiriti želudac? Koliko vježbate, i što je još važnije, kada vježbate? Koliko se općenito krećete kroz dan? Koliko vremena provodite pred ekranom? Do koliko kasno radite? Sva ova pitanja mogu dati naznake zašto se ne možete naspavati. Bilježite svoje rutine, prehrambene navike i raspored treninga nekoliko dana kako biste utvrdili koji bi to krivci mogli ometati vaš san.

2. Ponovno razmotrite svoje mehanizme suočavanja

Ako ležite u krevetu i ne možete zaspati, što činite? Gledate seriju? Provjerite Instagram po treći puta u tom satu? Ovi mehanizmi suočavanja mogu vrijeme budnosti učiniti ugodnijim, ali nas nikako ne pripremaju za spavanje. Umjesto toga, razmislite o držanju knjige pored kreveta, šalici toplog čaja ili slušanju neke od vođenih meditacija za spavanje.

3. Recite laku noć mobitelu

Gdje vam je mobitel kada spavate? Pokraj kreveta? U krevetu? Na noćnom ormariću? Plavo svjetlo s ekrana odgađa oslobađanje melatonina, odgađajući tako unutarnji sat koji nam govori da zaspimo. Pokušajte ostaviti mobitel u drugoj prostoriji i uzeti budilicu. Svi smo vezani uz mobitele . Ali tu ovisnost možemo promijeniti stvaranjem novih navika. A ako trebate moći primati potencijalne pozive tijekom cijele noći, mobitel ostavite na drugoj strani sobe gdje se morate ustati kako biste ga dohvatili.

Žena koristi mobitel prije spavanja

4. Razmislite kako govorite o spavanju

Ovo se može činiti smiješnim, ali često kroz prepričavanje dajemo veću važnost našim mislima. Ako ponavljate: „Ne mogu zaspati prije ponoći“, tako ponovno potvrđujete problem. U nekoliko studija pokazalo se da negativan razgovor sa samim sobom narušava samopoštovanje. Umjesto da kažete „Loše spavam“, pokušajte reći nešto poput: „Stvarno se radujem što ću zaspati.“ Ne obvezujete se vremenski, samo mijenjate svoj mentalni pristup.

5. Meditirajte

Što vas noću drži budnima? Bilo da razmišljate o stvarima za kojima žalite ili problemima koji vas čekaju, vaš odnos prema mislima može odrediti koliko vam one odgađaju san.  Ako ste preplavljeni stresom i brigama, svjesnost vam može pomoći da regulirate svoju reakciju na te misli, što će vam omogućiti da lakše zaspite. Studije pokazuju da meditacija svjesnosti može poboljšati san. A u jednoj Stanfordskoj studiji o učincima meditacije na nesanicu, 60% sudionika do kraja istraživanja izjavilo je kako više ne pati od nesanice.

6. Nastavite raditi na poboljšanju sna

Za promjenu odnosa prema spavanju potrebno je vrijeme. Da biste ostali motivirani, slijedite gore navedene korake i vodite dnevnik spavanja da vidite što bi moglo uzrokovati probleme.