5 jednostavnih asana za tinejdžere

Updated

Vrijeme adolescencije najizazovnije je razdoblje u svačijem životu, kako emocionalno tako i fizički. Prakticiranje joge donosi dobrobiti koje mladim ljudima pomažu uspostaviti unutrašnji mir i samopouzdanje. Osim toga, joga potiče na vježbanje, te se pokazala korisnom pogotovo u razdoblju kada mladim ljudima hormoni naprosto divljaju.

tinejdžeri, joga

Dovoljno je samo 15 minuta dnevno kako bi se osjetila promjena na fizičkoj i mentalnoj razini!
Asane rade na ujedinjenju uma i tijela, a donosimo 5 položaja koje tinejdžeri mogu s lakoćom raditi.

1. Virabhadrasana

Virabhadrasana ili Ratnik, stajaći je položaj koji zagrijava i osnažuje tijelo. Tinejdžerima će pomoći da se povuku u sebe i postanu svjesni svojih misli, a također će im dati i energiju.

Izvođenje:
Stanite sa obje noge skupljene, rukama uz tijelo, a zatim zakoračite desnom nogom prema nazad, stopalo položite pod kut od 90 stupnjeva. Prednja noga je savinuta, a između potkoljenice i natkoljenice je pravi kut. Podignite obje ruke u zrak iznad srca, udaljite ih od ušiju na način da spuštate ramena prema dolje, izravnaje laktove i svakim sljedećim izdahom još se više istegnite. Nakon nekoliko dahova promijenite položaj i ponovite isto i sa lijevom nogom.

Virabhadrasana

2. Trikonasana

Redovno vježbanje položaja trokuta ili Trikonasane popravlja držanje, što je jedan od sve češćih problema među adolescentima, a jednom kada se on svlada ostali položaji lakše se izvode.

Izvođenje:
Zakoračite desnom nogom prema nazad, stopalo okrenite pod kut od 90 stupnjeva, a lijeva noga ostaje ravna i aktivna. Otvorite ruke u visini ramena, udahnite, te se izdahom spuštajte cijelim trupom prema desnoj nozi dok dlanom ne dotaknete list ili pod. Važno je da kralježnica ostane ravna. Ako izvođenje predstavlja problem, možete se poslužiti blokićem te na njega osloniti dlan. Nakon nekoliko dahova promijenite stranu.

trikonasana

3. Vrksasana

Položaj drveta učinkovit je kod smanjenja osjećaja frustracije i izgradnje mentalne snage.

Izvođenje:
Stanite čvrsto i osjetite uzemljenje kroz stopala. Uhvatite stopalo desne noge i položite ga ili na list ili s unutrašnje strane lijevog bedra. Bitno je nikada ne dodirivati koljeno ili zglob kako bi se izbjegle povrede. Ruke sklopite u položaj molitve ispred srca, a nakon što uhvatite balans, podignite ruke gore. Ponovite i sa drugom nogom.

Vrksasana

4. Marjaryasana – Bitilasana

Položaj Mačka – krava ublažava bolove u vratu i kralježnici i izrazito je jednostavan i ugodan.

Izvođenje:
Položite dlanove i koljena na pod. Koljena su u širini kukova, a laktovi ispod ramena. Udahnite, zaoblite kralježnicu, pogledajte gore, a kroz izdah povucite se prema unutra, spuštajte bradu prema prsima, pogled usmjerite prema pupku i dalje zaobljene kralježnice.

Marjaryasana

5. Setu Bandha Sarvangasana

U ležećem položaju privucite pete prema sebi i pazite da vam noge tokom izvođenja asane ostanu u širini kukova (lagano rotirajte bedra jedno prema drugom). Ruke stavite uz tijelo, dlanove okrenute prema podu, a udahom se snažno odgurujte od podloge i podižite kukove prema gore. Ramena rotirajte prema unutra, ako je moguće isprepletite prste na rukama i izdužiti ruke te na taj način još više uključite ramena.

asana most

Za ove vježbe nije potrebno više od nekoliko minuta, a njihove dobrobiti adolescenti će dugoročno osjećati.

Izvor: www.yogatraveltree.com
Foto: Pinterest