5 iznenađujućih dobrobiti slane vode

Updated

Poznato je da se pri provođenju dijete izbjegava sol u svrhu smanjenja nadutosti. Međutim, sol je i dalje nezaobilazna u našim svakodnevnim tretmanima uljepšavanja. Slana voda, bilo da je riječ o morskoj vodi ili da je dobivena miješanjem morkse soli ili Epsom soli i vode, ima mnoge primjene mimo održavanja podmorskog svijeta. Od ublažavanja ekcema do meke i svilenkaste kože, slana voda je prirodni lijek koji može čak i neke od kupljenih proizvoda učiniti suvišnima.

5 iznenađujućih dobrobiti slane vode

Liječi široki spektar kožnih stanja

Morska voda je prepuna minerala poput magnezija, kalcija i kalija koji djeluju blagotvorno kod raznih stanja kože. Upija toksine iz tijela i sa kože, uključujući i bakterije odgovorne za nastanak akni, te sudjeluje u liječenju infekcija i potpomaže proces zacjeljivanja. Prirodna sposobnost soli za smanjenje vlažnosti može također pomoći u regulaciji pojačanog stvaranja ulja koje vodi ka začepljenju pora. Oni koji pate od ekcema mogu također imati uspjeha sa slanom vodom, pogotovo sa Epsomovom solju. Magnezij je protuupalni i antimikrobni mineral koji ne samo da smanjuje svrbež, nego i isušuje bakterije i gljivice koje su odgovorne za nastanak ekcema i na taj način onemogućuje razvoj ekcema.

Može se koristiti kao vodica za ispiranje usta

S obzirom na to da morska voda odbija bakterije, ona pomaže pri čišćenju desni i smanjenju lošeg zadaha, što ju čini u potpunosti prirodnim sastojkom vodice za ispranje usta koju možete napraviti sami. Također pomaže u borbi protiv bakterija koje mogu biti odgovorne za neželjena stanja poput gingvitisa i halitosisa, te ublažava bol i iritacije uzrokovane aftama. Potrebno je smjesnu morske soli i mlake vode, baš kao i bilo koju drugu vodicu za ispiranje usta, mućkati u ustima 30 do 60 s. Ukoliko želite da vaša vodica za usta, poput tradicionalnih, ima okus metvice, dodajte vašoj vodici za ispiranje usta kap ekstrakta paprene metvice.

Djeluje kao blago sredstvo za skidanje odumrlih stanica kože

Skidanje odumrlih stanica kože pomoću soli nije jedina dobrobit trljanja kože solju: minerali u samoj soli sudjeluju u otvaranju pora u svrhu dubinskog čišćenja, također poboljšavaju prokrvljenost, a dobrobit čišćenja pridonosi boljem upijanju proizvoda za hidrataciju i drugih tretmana. Ukoliko imate izrazito osjetljivu kožu, bolje je da koristite sol samo po tijelu, a ne na licu gdje je koža tanja i lakše se iziritira.

Pomaže kod upale mišića

Epsomove soli su već dugo na glasu kao prirodan, povoljan i učinkovit način smanjenja bolova i tegoba upravo zahvaljujući magneziju koji se tijekom kupanja u kupci s Epsomov soli upije kroz kožu. Kao mineral, magnezij pomaže regulaciji i uravnoteženju, posebice mišićnih i živčanih funkcija. Dodavanjem ulja eukaliptusa ili lavande u kupku s Epsomovom soli, kupka može imati učinak sličan boravku u toplicama, a bez velikog troška.

Prvi izbor pri postizanju valovite kose kao poslije kupanja u moru

Uranjanjem u morsku vodu, kosa postaje valovitom i nalikuje kompaktnosti užeta. Upravo te karakteristike pokušavamo dobiti neprirodnim metodama poput raznih preparata, uređaja za kovrčanje kose i drugih. Iako ništa nije usporedivo s morskom vodom kada je riječ o valovitoj kosi, sprejevi koji sadrže magnezijev sulfat su svakako na drugom mjestu. Možete sami napraviti svoj sprej za sitan novac, miješanjem magnezijevog sulfata sa vodom i vašim omiljenim uljem za kosu, poput kokosovog ili arganovog.

Izvor: stylecaster.com
Foto: pixabay.com
Pripremila: Melani Max