4 položaja za zdravo srce

Updated

Prema istraživanju CDC-a (Center for Disease Control and Prevention), godišnje u Americi umre oko 600 000 ljudi uslijed povišenog krvnog tlaka i razine kolesterola uzrokovanih stresom, nezdravom prehranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Najbolja prevencija srčanih bolesti su zdrava prehrana, redovita tjelovježba i meditacija.

zdravo srce, joga

Joga je fizička praksa koja uključuje disanje, fokus i meditaciju, a donosi bolje poznavanje i razumijevanje svog tijela i uma. Pogoduje zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava, povećava kapacitet pluća i poboljšava disanje brojnim tehnikama disanja. Poboljšava cirkulaciju, te izdužuje i ojačava mišiće.

Padangusthasana

Stanite ravno sa nogama razdvojenim u širini kukova, a ruke položite na kukove. Izdahom trup nagnite prema naprijed i uhvatite se za palčeve ili za laktove i pustite trup i glavu da slobodno padaju. Uvucite trbuh i podižite sjedilne kosti prema stropu. Aktivirajte kvadricepse, ali i savinite koljena ukoliko su vam tetive još uvijek krute i zategnute. Ako su fleksibilne, trup privucite prema bedrima. Zadržite položaj 5 do 10 dahova.

Dobrobiti ovog položaja su jačanje i istezanje listova i tetiva. Ovaj položaj smiruje um, oslobađa stres i smanjuje anksioznost i depresiju. Terapeutski je povoljna kod problema s visokim krvnim tlakom.

Padangusthasana

Janu Sirsasana A

Iz sjedećeg položaja sa nogama izduženim prema naprijed, savinite desno koljeno prema van pod kutom od 90 stupnjeva, a stopalo desne noge unutar bedra lijeve noge. Uhvatite se za potkoljenicu lijeve noge ili za stopalo, udahnite, izravnajte kukove, a zatim izravnajte trup preko opružene noge. Izdahom produbite položaj i spustite se u pretklon. Izravnajte kralježnicu i izdužite se u prsima. Pazite na kralježnicu, ona mora biti duga i ravna. Povucite prste lijeve noge prema sebi i izdužite petu istovremeno nježno pritišćući desno stopalo u lijevo bedro. Neka vaše sjedilne kosti budu priljubljene uz podlogu, a položaj zadržite 5 do 10 dahova i promijenite stranu.

Ovaj položaj izdužuje kralježnicu, ramena, tetive i prepone. Umiruje mozak, smanjuje osjećaj depresije, anksioznosti i bezvoljnosti, te pomaže kod problema s glavoboljama, nesanicom i visokog krvnog tlaka.

Janu Sirsasana A

Supta Padangusthasana

Lezite na leđa sa rukama opruženim uz tijelo, a noge izdužite što više prema naprijed. Glava je položena na podlozi. Udahnite, savinite desno koljeno i prstima desne ruke uhvatite se za nožni palac. Lijevu ruku položite na lijevo bedro kako bi noga ostala na podlozi. Izdahnite i izravnajte desnu nogu koliko vam vaša fleksibilnost dopušta. Udahnite i podignite glavu prema desnoj nozi, a lijevu i dalje ostavite na podlozi. Zadržite 5 dahova, a na kraju udahom spustite glavu, izdahom izravnajte desnu nogu na podlogu. Zamijenite strane.

Ovim položajem protegnut ćete kukove, tetive, prepone i listove, i ojačati koljena. Osim što povoljno djeluje kod osoba sa visokim krvnim tlakom, ova vježba smanjuje i bol u leđima i išijas.

Supta Padangusthasana

Setu Bandha Sarvangasana

Lezite na leđa. Savinite koljena sa stopalima na podlozi razmaknutim u širini kukova. Približite pete sjedilnim kostima što više možete. Udahom pritisnite stopala i ruke o podlogu i podignite kukove gore. Aktivirajte gluteus. Isprepletite prste na rukama, ramena spustite prema dolje i pritisnite ruke i stopala o podlogu. Otvorite prsa i podižite zdjelicu i bedra prema gore. I ovdje zadržite 5 dahova, izdahom se spustite dolje i ponovite još 2 do 3 puta.

Ovim položajem istegnut ćete prsa, vrat i kralježnicu, umiriti mozak, osloboditi se napetosti i depresije. Stimulirat ćete rad abdomena i unutrašnjih organa, pluća i tiroide. Smanjit ćete bolove u leđima, glavobolje i nesanicu, a također je vježba povoljna kod problema sa visokim krvnim tlakom.