10 znakova koji signaliziraju da trebate početi meditirati

Updated

Osjećaj preopterećenja, stresa i umora svakodnevna su pojava u današnjem svijetu. Pitanje je, treba li to zaista biti tako? Odgovor je – ne. Postoji mnogo načina na koji se možete opustiti, a jedan od najboljih je meditacija. Meditacija nam omogućava vraćanje esenciji našeg bića. Blagodati su mnogostruke – fizička, mentalna i emocionalna ravnoteža unatoč kaosu koji vas okružuje. Ako ste se susreli s nekim od dolje navedenih problema, vrijeme je da se okrenete meditaciji.

„ Um je moćan instrument. Svaka misao, svaka emocija koju stvorite utječe na kemiju vašeg tijela.“ – Sadhguru

  1. Niste dovoljno fokusirani

Nekoliko sati meditiranja u danu može povećati vašu koncentraciju. Također, meditacija pruža mogućnost stišavanja buke mozga i omogućujeodržavanje duže razine pozornosti.

  1. Osjećate neprekidan umor

Smirivanje osjetila dok ste budni oslobodit će vas tenzija. Kada neprekidno mislite i koristite svoje tijelo, zaboravljate se opuštati. Najčešća posljedica ovoga je osjećaj letargije.

  1. Imate poteškoća sa spavanjem noću

Ako vam mozak noću radi prekovremeno, prakticiranje meditacije barem jednom dnevno izazivatće opuštajući odgovor uma i tijela. Svakodnevnim prakticiranjem, takav odgovor postat će refleks s kojim ćete biti upoznati i pomoću kojeg ćete lakše i brže usnuti.

  1. Osjećate se tjeskobno

Predviđanje onoga što dolazi i briga za budućnost javlja se zbog toga što niste prisutni u sadašnjem trenutku. Jedna od najboljih stvari u meditaciji jest da vas ona vraća u sadašnji trenutak, a taj osjećaj se produljuje tijekom dana.

  1. Nedostaje vam samopouzdanja

Kada prakticirate meditaciju, gradite snažnu osnovu za osjećaj samopouzdanja. Meditiranjem dopuštate da misli poput ‘Ne mogu to učiniti’ prođu kroz vaš um, bez da se s njima poistovjetite. Tako postajete manje osuđujući i kritični prema sebi.

10 znakova koji signaliziraju da trebate početi meditirati

  1. Vaše emocije vrludaju gore-dolje

Osim onoga što se događa u našim osobnim životima, puno je vanjskih poticaja koje utječu na nas. Ta izvanjska energija odražava se na naše emocionalno stanje bića. Prakticiranje duboke relaksacije uma i tijela dat će vam sposobnost da se uzemljite i shvatite kako jedino vi držite snagu kada su u pitanju vaše emocije.

  1. Osjećate tjelesnu bol i nelagodu

Neke studije dokazuju kako meditacija i joga mogu ublažiti bol u donjem dijelu leđa učinkovitije od operacije ili lijekova. Meditacija vam može pomoći da se oslobodite napetosti u mišićima tako što će usmjeriti vašu pozornost drugdje.

  1. Žudite za kvalitetnijim životom

Ako vas gore navedeni popis nije uvjerio kako meditacija može poboljšati vaš život, ne znamo što hoće. Meditacijom ćete doslovno imati više energije za svoje svakodnevne aktivnosti i za ono što zapravo volite raditi.

  1. Imate problema u odnosima

Meditacija može svjesnost učiniti vašom kvalitetom. Postoji velik broj prednosti stanja svjesnosti. Kada se radi o odnosima, svjesnost može stvoriti zdraviji odnos putem komunikacije, suosjećanja i razumijevanja.

  1. Niste sretni

Meditacija djeluje na hormone serotonin i endorfin u tijelu te tako stvara više mjesta za sreću u vašem životu. Također pomaže smanjiti negativna razmišljanja.

Istina je da zapravo ne trebate znakove za meditiranje. Čak i ako ne osjećate nijednu od stvari na ovom popisu, meditacijom možete poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Ovim jednostavnim činom možete povećati kvalitetu svog života. Međutim, važno je napomenuti da je potrebno neko vrijeme i praksa kako biste osjetili rezultate meditacije. Ako niste sigurni gdje početi, potražite pomoć na vođenim tečajevima meditacije – možete ih lako pronaći putem interneta.

Izvor: yoganonymous.com
Foto: unsplash.com