10 najimpresivnijih kipova Buddhe

Updated

Hram Smaragdnog Buddhe

Hram Smaragdnog Buddhe nalazi se u sklopu Velike palače, u budističkom hramu Wat Phra Kaew, u Bangkoku. Glavna zgrada je središnji ubosoth, u kojem se nalazi Smaragdni Buddha, jedan od najstarijih i najpoznatijih kipova Buddhe na svijetu.

45 cm visoka figurica sjedećeg Bude, napravljena je od zelenog jaspisa (umjesto smaragda), te je optočena zlatom.

Smaragdni Buddha je prema legendi stvoren u Indiji 43. godine prije Krista u gradu Pataliputra, gdje je ostao 300 godina. U 4. stoljeću su ga budistički redovnici odveli na Šri Lanku kako bi ga spasili od ratnih razaranja. Konačno je kip stigao do Tajlanda i prebačen u Wat Phra Kaew 1779. godine. Kip ima tri različita seta zlatne odjeće, kojega kralj Tajlanda mijenja na ceremoniji pri promjeni godišnjih doba.

kip buddhe od smaragda

Hussain Sagar kip Buddhe

Ovaj kip Buddhe smješten je u središtu umjetnog jezera u gradu Hyderabadu i jedan je od najpoznatijih indijskih statua Buddhe. Visok je 17 metara i težak je 320 tona. Jedini najveći monolitni kip u cijeloj Indiji, oblikovala je skupina umjetnika iz jednog komada kamena.

Tijekom instalacije statue 1992. godine kip se prevrnuo i pao u jezero, uzrokujući smrt osam radnika. Vlada je obnovila kip u punoj visini.

najveći budhha kipovi

Hram Ležećeg Buddhe

Smješten u Bangkoku, Wat Pho je poznat po ogromnom kipu Ležećeg Buddhe koji se u njemu nalazi. Jedan je od najvećih hramova u Bangkoku i također jedan od najstarijih, izgrađen gotovo 200 godina prije nego što je Bangkok postao tajlandski glavni grad.

Kapelu i Ležećeg Buddhu dao je izgraditi Rama III 1832. godine. Prikaz Buddhe predstavlja ulazak Buddhe u Nirvanu i kraj svih reinkarnacija. Položaj Buddhe se naziva sihasaiyas, položaj spavaćeg ili ležećeg lava. Kip zlatom obloženog Buddhe visok je 15 metara i dug 46 metara i jedan je od najvećih kipova Buddhe u Tajlandu.

Oči i tabani kipa ukrašeni su biserima. Tabani su 3 metra visoki i 4,5 metra dugački, a svaki od njih podijeljen je na 108 ploča, prikazujući simbole pomoću kojih se Buddha može identificirati, poput cvijeća, plesača, bijelih slonova, tigrova i oltarnih pribora. U središtu svakog taban je krug koji predstavlja čakru ili energetsku točku. U hodniku je 108 brončanih zdjela, koje predstavljaju 108 karakteristika Buddhe. Posjetitelji mogu ispustiti novčiće u zdjele jer se vjeruje da donose sreću, a također taj novac pomaže redovnicima da održavaju hram.

zlatni buddha

108 buddha

Veliki Buddha Kamakure

Kotoku-in je budistički hram Jodo shu sljedbenika koji se nalazi u gradu Kamakura u Japanu. Hram je poznat po velikom budističkom kipu koji reprezentira Amida Buddha, jednan od najpoznatijih japanskih budističkih figura. Izliven u broncu, Veliki Buddha visok je 13 metara i teži gotovo 93 tone.

Smatra se da kip datira iz 1252. godine i općenito se vjeruje da ga je napravio budistički redovnik Joko, koji je također prikupljao donacije za njegovu izgradnju. Iako je izvorno bio smješten u malom drvenom hramu, Veliki Buddha sada stoji na otvorenom jer je izvorni drveni hram uništio tsunami u 15. stoljeću.

Daibucu je smješten na postolje u obliku lotosa, a dva prozora na stražnjoj strani omogućuju da se dođe u unutrašnjost lika.

veliki buddha kamakura

Tian Than Buddha

Tian Tan Buddha kojeg lokalno stanovništvo zove Veliki Buddha, nalazi se na otoku Lantau, u Hong Kongu. Izrađen je od bronce i završen 1993. godine i glavna je značajka samostana Po Lin, koja simbolizira sklad između čovjeka, prirode, ljudi i religije. Glavno je središte budizma u Hong Kongu, a također je popularna turistička atrakcija.

Kip se zove Tian Tan Buddha, jer je baza replika Tian Tana, Hrama neba u Pekingu. Kip je položen na prijestolje u obliku lotosa ispod kojeg se nalazi trokatni oltar. Visok 34 metara, Tian Tan Buddha je prikazan u položaju spokojstva. Desna ruka je podignuta kako bi uklonila nevolje dok lijeva ruka počiva na koljenu, predstavljajući sreću.

impresivni kipovi

Glava Buddhe u Ayutthayi

U tajlandskom gradu Ayutthayi nalazi se jedan od najneobičnijih budističkih statua na svijetu. Među ruševinama hrama Wat Mahathaha iz 14. stoljeća ostaci su kipova pješčanog Buddhe čije je tijelo izgubljeno tokom vremena, ali čija se glava na odgovarajući način smjestila među korijenjem stabala.

Nitko zapravo ne zna kako je glava Buddhe ušla u korijenje stabla. Jedna teorija sugerira da je stablo jednostavno raslo oko Buddhine glave tijekom razdoblja kada je hram ležao napušten i obrastao.

Druga teorija je da je lopov sakrio glavu Buddhe daleko od glavnog hrama kako bi je sakrio. To se možda dogodilo početkom 1900-ih, kada je poznato da se jedan od preostalih dijelova hrama urušio što je dovelo do toga da su lovci na blago kopali na tom području. Nakon pomicanja kamene Buddhine glave daleko od ruševnog glavnog hrama, moguće je da se lopov nikad nije vratio po svoje blago ili se nije mogao ni pomaknuti dalje od zidina koji okružuju hram. Umjesto toga kamena glava Buddhe napustila je zid nedaleko od ulaza u Wat Mahathat pa se danas može vidjeti u korijenju stabala koji su izrasli oko njega.

10 najimpresivnijih kipova Buddhe

Monywa kipovi

Monywa je grad u središnjem Mijanmaru koji se nalazi na obalama rijeke Chindwin. Istočno od grada je Po Khaung Taung, niz brda gdje možete vidjeti Monywu Budhhu – najveći položeni kip Buddhe na svijetu. Statua je duga 90 metara.

Monywa Buddha izgrađen je 1991. godine i šupalj je u unutrašnjosti, omogućujući posjetiteljima da šeću od glave do nogu. Unutar statue nalaze se slike Buddhe i njegovih učenika, prikazujući razne važne događaje u Buddhinom životu.

1995. godine je na vrhu Po Kaung brda započela izgradnja još jedne gigantske statue Buddhe. Lay Kyun Sakkya Buddha je visok 132 metra i jedan je od najvećih statua Buddhe na svijetu. Posjetitelji mogu ući i prošetati unutar bilo kojeg od 31-og kata. U unutrašnjosti su također različite slike Buddhe i ostali vjerski motivi. Kip je dovršen 2008. godine.

Gal Viharaya

Smješten u Šri Lanki, Polonnaruwa je mjesto jednog od najljepših svjetskih reprezentacija Buddhe Gal Gal Viharaya/Vihara originalno zvanog Uttararama. Ovaj masivni kameni hram konstruirao je Parakramabahu Veliki u 12. stoljeću.

Središnja atrakcija hrama su četiri velike Budhha statue uklesane u naličje granitne stijene. Među tim golemim kamenim figurama nalazi se zavjetni kip Buddhe, koji je dug 14 metara i  visok 7 metara. Smatra se jednim od najboljih primjera drevnog sinhalskog kiparstva i umjetnosti rezbarenja, te je Gal Viharu učinio najzanimljivijim spomenikom u Polonnaruwi.

kipovi buddhe

Ushiku Daibutsu

Ushiku Daibutsu se nalazi u gradu Ushiku u Japanu. Završen 1995. godine, kip je jedan od najviših kipova na svijetu, visok 120 metara, uključujući bazu od 10 metara i 10 metara visoku platformu u obliku lotosa, a najveća je brončana statua Buddhe na svijetu.

Unutrašnjost kipa podijeljena je na pet razina u kojima možete pogledati određene izložbe poput one koja se nalazi na trećoj razini, gdje je izloženo 3000 zlatnih skulptura Buddhe. Posjetitelji mogu dizalom do promatračnice koja se nalazi na 85 metara visine.

Brončana figura prikazuje Amitabha Buddhu, a poznat je i kao Ushiku ARCADIA (Amida’s Radiance and Compassion Actually Developing and Illuminating Area). Sagrađena je u spomen na rođenje Shinrana, osnivača Jōdo Shinshū ili “True Pure Land School” budizma.

kip buddhe u japanu

Veliki Buddha u Leshanu

I za kraj jedan od najpoznatijih i možda najljepših skulptura Buddhe isklesana je u litici planine Emei u blizini grada Leshana u južnom dijelu kineske pokrajine Sečuan. Visoka 71 metar najveća je predmoderna skulptura na svijetu i upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Velika skulptura je figura Maitreje koja je tradicionalno zastupljena u sjedećem položaju.

Izgradnju Bude započeo je 713. godine kineski monah Haitong koji se nadao da će mirni Buddha koji nadgleda tok triju rijeka biti u mogućnosti smiriti nemirne vode koje su ugrožavale plovidbu. Legenda kaže, da kada je projekat bio ugrožen, Haitong si je iskopao oči kako bi pokazao suosjećanje i odlučnost. Nakon njegove smrti izgradnja je ipak obustavljena zbog nedostatka sredstava. Oko 70 godina kasnije jiedushi (lokalni vojni upravitelj) je odlučio podržati ovaj projekt i Buddhu su dovršili Haitongovi učenici 803. godine.

Navodno je, kako bi se napravio Buddha, toliko kamenja bilo uklonjeno sa stijene da su tokovi triju rijeka ispod njega promijenjeni i naposlijetku su njihove vode bile sigurnije za plovidbu.

Kao najveći isklesani kameni Buddha na svijetu, Veliki Buddha iz Leshana spominjan je u poeziji, pjesmi i priči. Skulptura ima tri metra dugačke prste na svakoj svojoj golemoj ruci.

Lokalna izreka kaže: “Planina je Buddha i Buddha je planina”

To je zbog toga što i sama planina Emei, na čijim liticama je isklesan Veliki Buddha u Leshanu, ima oblik ležećeg Buddhe, gledano s triju rijeka.

najljepši kip buddhe

Foto: pinteret.com/flickr.com/touropia.com