Zašto kupiti pravo božićno drvce ili kako reciklirati Božić?

Updated

Dobra vijest je da smo postali ekološki osvješteniji pa se dolaskom blagdana  mnogi brinu oko kupovine božićnog drvca. Većina ljudi smatra da kupovina pravog drvca nije ekološki prihvatljiva, ali mi smo odlučili ponuditi razloge zašto je kupovina pravog drvca puno bolja opcija za okoliš od kupovine plastičnog drvca.

d5b8150489d17ea40d1e52b42139078a

Božićna drvca se više ne sjeku iz šume (zabranjeno zakonom) čime ne dolazi do krčenja šuma, nego se uzgajaju u rasadnicima baš za tu svrhu, što dovodi do povećanja zelenila, odnosno proizvodnje kisika i smanjenja C02. Dok drvce naraste do veličine koja je prigodna za božićno drvce, a za to je potrebno nekoliko godina, već je doprinijelo obogaćivanju zraka kisikom jer se na jednom hektaru zasađenom božićnim drvcima proizvede kisika za potrebe oko 40 ljudi. Također, iznova se sade nova drvca. Mišljenje većine je da vjerovatno nije ekološki posjeći niti jedno drvce, ali da nema božićnih jelki ne bi postojali ni rasadnici.

Jedan pravi živi bor zahtijeva osam puta manje energije od izrađivanja plastične jelke koja je proizvedena u Kini i za čiju proizvodnju su zapravo zagadili okoliš. Koliko god nije dobro sijeći živo drvce samo zbog Božića, definitivno je bolje od plastike. Umjetna se drvca obično rade od PVC-a, toksičnog materijala koji se često stabilizira olovom. Uz neka drvca dolazi upozorenje da se prašina ili iglice s drvca ne bi trebale udisati ili jesti. Plastika također ispušta različite otrove u zrak, poput benzena, formalaldehida, trikloetilena i ksilena dok pravo drvce ispušta nezamjenjivi miris borovih iglica. Plastične jelke manje su štetne za okoliš samo pod jednim uvjetom , da je koristite minimalno devet godina. Nakon toga dolazi do problema – odlaganje.

Recikliranje božićnog drvca

Nakon blagdana, ulice su pune odbačenih jelki što je prilično tužan prizor, ali zapravo stvari nisu tako loše kao što izgledaju. Ukoliko živite u gradu, sva drvca će skupiti lokalna komunalna tvrtka, u potpunosti  ih reciklirati i iskoristiti za održavanje parkova i javnih površina. Nemojte bacati drvca u kontejnere, nego ih odložite na za to predviđena mjesta ili pokraj kontejnera te ih nikako ne vežite špagama i sintetičkim materijalima jer drvo prije kompostiranja mora biti slobodno. Ako živite u ruralnim sredinama ili imate vrt u gradu, usitnite drvce i obavezno iskoristite iglice jer su one odličan materijal za kompostiranje. Također se mogu iskoristiti i za ogrjev. Ukoliko vam ne odgovara niti jedna od ovih opcija, drvo usitnite što više možete i odnesite ga u šumu, a priroda će se sam pobrinuti da se ono kompostira. Jedna odlična vijest je prošle godine stigla iz SAD-a i nadamo se da će uskoro zaživjeti i kod nas. Naime, brojni američki farmeri otkrili su da su božićna drvca idealna zakuska za stada koza pa nude sugrađanima mogućnost preuzimanja drvca nakon blagdana. Iglice borova prirodna su sredstva protiv crijevnih parazita za koze i sadrže vitamin C, a osim toga koze rado brste smreke i borove.

Što se tiče umjetnih drvaca istina je da se mogu koristiti mnogo godina, ali ih obično nije moguće reciklirati, zbog čega završavaju na smetlištima i ne mogu se razgraditi stotinama godina.

božićno drvce

Najbolja opcija

Definitivno najbolja opcija koja je nažalost i najskuplja, je kupovina drvca u teglici. U tom slučaju je važno znati da drvcu treba i do tri litre vode na dan. Ukoliko imate vrt i mjesta u njemu, drvce možete posaditi. To naravno zahtijeva i određena znanja. S obzirom da je drvce najmanje dva tjedna provelo u grijanom prostoru morate ga postepeno prilagoditi vanjskim uvjetima i zato je najbolje da ga prvo stavite u neku prostoriju koja je prohladna i nakon nekog vremena iznesete van. Ako niste već prije pripremili rupu u zemlji u kojoj ćete posadite drvce, možda je bolje da pričekate kraj zime ili rano proljeće kada zemlja omekša. Korijen drveta treba vremena da se prilagodi na novi okoliš, i dobro je to učiniti kada drvo ‘spava’, odnosno dok sokovi još nisu počeli teći i dok nisu počele rasti nove grančice. Nikako nemojte samostalno presađivati drvce na javnim površinama bez znanja i savjeta djelatnika u komunalnim ispostavama koji se oko toga brinu i koji će vam rado pomoći. Drvce možete donirati i azilima za životinje koji će drvce posaditi, a poslužit će kao hladovina psima i mačkama tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Posljednjih godina u porastu je trend DIY drvaca diljem svijeta pa se možete odvažiti i testirati svoju kreativnost. Što god odabrali, postupite na način koji je u skladu s prirodom i uživajte u božićnim radostima.

Foto: Pinterest