Viparita karani ili Noge uz zid

Naziv Viparita karani dolazi iz sanskrta, a u prijevodu znači: Viparita – okrenuto, obrnuto i Karani – raditi, izraditi, radnja, akcija. Na hrvatski jezik, naziv asane prevodimo kao Noge uz zid. Viparita karani je restorativna poza, koja se može izvoditi na kraju prakse ili kao samostalna asana.

Viparita karani ili Noge uz zid

Priprema:

Da biste izveli ovu pozu trebaju vam jedan ili dva složena prekrivača, tvrđi jastuk ili joga blokovi. Također ćete svoje noge morati postaviti okomito na zid ili negdje drugdje gdje ih možete nasloniti da budu uspravno. Prije izvođenja poze odredite dvije stvari vezane uz vaš podložak, koliko je visok i udaljenost podloška od zida. Ako ste ukočeniji podložak bi trebao biti niži i udaljeniji od zida, a ako ste fleksibilniji koristite viši podložak bliže zidu.

Vaša udaljenost od zida također ovisi i o vašoj visini.Ako ste nižeg rasta stavite podložak bliže zidu, a ako ste viši pomaknite ga dalje od zida. Eksperimentirajte na podlošku dok ne pronađete položaj koji vam odgovara.

Ukoliko ne ležite na prostirci, podmetnite ispod glave jako niski jastuk ili prekrivač kako bi ispunio prostor između vrata i poda.

Također možete oko nogu zavezati joga remen.

Izvođenje:

Započnite sa izvođenjem oko 10-ak cm udaljeni od zida. Izdahnite i u jednom laganom pokretu zaljuljajte noge na zid, a ramena i glavu na pod. Možda niste uspjeli od prve, ali nemojte odustati. Pokušajte se još malo odmaknuti od zida sve dok ne uspijete, a zatim se vratite bliže zidu.

Sjedna kost ne mora biti točno na zidu, ali mora biti u prostoru između podloška i zida. Provjerite da vam je prednji dio trupa u blagom luku sa preponskom kosti tako da luk završava na vrhovima ramena. Ako nije tako onda ste vjerojatno malo skliznuli s podloška. Savijte koljena, pritisnite noge uz zid i podignite zdjelicu i presmotajte podložak pa opet spustite zdjelicu na njega.

Ne gurajte bradu prema prsnoj kosti, već opustite grlo i umjesto toga podižite prsnu kost prema bradi.  Držite svoje noge relativno čvrsto, tek toliko da ih držite okomito na mjestu. Opustite bedrene kosti i trbuh. Opustite oči i pogled usmjerite ka svome srcu. Ostanite u ovom položaju 5-10 minuta.

Benefiti:

Preokrenuvši učinak gravitacije na noge i stopala možete se riješiti vode koja se tamo zadržava zbog niskog tlaka ili cjelodnevnog sjedećeg položaja.

Noge uz zid će vas najlakše osloboditi napetosti u nogama, stopalim, čak i u kukovima, ukoliko ispod njih imate položene joga blokove.

Ako oko nogu zavežete joga remen i ostanete u asani dulji vremenski period te dopustite da se vaše tijelo u potpunosti opusti, vidjet ćete da ćete osjećati veliko olakšanje u vašim umornim i bolnim nogama.

Ova asana je namijenjena dubokom opuštanju. Kada kombinirate dulje držanje stopala uz zid s usporenim, ritmičkim disanjem, probudit ćete živčani sustav koji će vam pomoći da se sučite sa svim problemima i odmorite.

U tom stanju, vaše tijelo će aktivno probaviti sve što ste jeli, kao i raditi na liječenju i popravljanju tijela. Ukoliko budete dosljedni u izvođenju ove asane, primjetit ćete kako se popravlja vaše zdravlje u cjelini i uz to omogućiti mirno stanje uma.

Kao što je spomenuto u prethodnoj točki, ovaj položaj može vam pomoći u njegovanju tihog uma ako ga vježbate tijekom određenog vremena. Oslobađajući i opuštajući svoje tijelo i fokusiranjem na duboko disanje, izazvat ćete meditativno stanje.

Kontraindikacije:

Nemojte vježbati ukoliko imate tegobe ili stanja poput:

Varijacije:

noge uz zid joga poza

Foto: pinterest.com