Što je to meditacija?

Updated

Meditacija je zadnjih nekoliko godina u velikom zamahu. Internetski portali, dnevni tisak, pa čak i modni časopisi natječu se tko će nam glasnije i uvjerljivije naglasiti sve prednosti potpuno apsurdne ideje trošenja vremena na razmišljanje ni o čemu. Obećavaju nam manje stresa, niži krvni tlak, bolju koncentraciju i nadasve povećanu radnu učinkovitost. Sve je to točno i u redu. Ali to su samo simpatični bonusi. Meditacija je puno više od toga. Meditacija je alat za samorealizaciju. Molim? Što to uopće znači?

http://positiveway.me/

Pretpostavimo da imate dva uma: jednog koji stalno nešto misli, i drugog koji jednostavno zna. Kojeg biste radije slijedili? Onog koji zna, naravno, kakvo je to uopće pitanje?

Ispravna odluka. Zašto se onda uopće zamarate onim koji misli? I kad ste zadnji put iskreno i jasno konzultirali onog koji jednostavno zna? Jeste li svjesni njegovog postojanja?

Cijeli je problem u tome što je onaj koji misli daleko glasniji u nastupu. Vrišti, viče, protestira, piše peticije i organizira prosvjede, svjesno i namjerno stvara i upuhuje nam strahove, stresove, tjeskobe i razne druge neugodne emocije znajući kako ih nećemo ni moći, ni htjeti ignorirati. Kolokvijalno ga nazivamo ‘Egom’ i ako ste se ikada, makar i na tren, samo okrznuli o temu meditacije, vjerojatno ste negdje naišli na savjet kako ga se jednostavno ‘treba riješiti’.

To nije sasvim točno. Ego postane izuzetno koristan čim shvatite kako je njegova jedina svrha i namjena da nas održi u životu. Ego je naš tjelohranitelj. Ego će ispravno reagirati i pravilno nas upozoriti kada neoprezno prelazeći cestu iznenada uočimo kako na nas juri autobus. Uključit će izlučivanje adrenalina, pripremiti tijelo za bijeg i time nam vrlo vjerojatno spasiti život. Hvala mu na tome.

No, da li biste svog tjelohranitelja, da ga imate, ikada konzultirali na bilo koju temu koja se tiče vaše osobne sreće, veselja i prosperiteta? Da li biste se ikad okrenuli prema svom tjelohranitelju i upitali ga nešto poput: ‘što ti misliš, da li će me ovaj novi posao učiniti sretnijim’? Naravno da ne bi. Jer on to jednostavno ne može znati. Niti ga zanima. Njegov je zadatak samo da vas održi u životu, što Ego radi vrlo ažurno, vrlo glasno, i jako, jako dobro. Možda čak i predobro. Smišlja, planira i predviđa najcrnje scenarije temeljem potpuno nepotpunih informacija. Kombinira i paničari. Vrišti i upozorava. Poručuje nam kako nismo dovoljno dobri, kako bismo morali više, jače i bolje, jer inače…

Hvala mu na svim sugestijama. Trik je prepoznati kako su to tek sugestije. Ništa više i ništa manje od toga. Jer ako ne pripazite, naš će tjelohranitelj slijedom svoje ‘glasnosti’ vrlo rado preuzeti potpunu kontrolu nad našom cjelokupnom internom komunikacijom. Slijedi potpuna identifikacija samog sebe s njegovim sugestijama što je, već naslućujete, ozbiljna životna kočnica. Osim ako vam je jedini smisao života uspješno dočekati sutrašnji dan? Nismo ni mislili…

Stoga, ako želite znati što vi doista jeste, što vas istinski ispunjava i čini sretnim – glas Ega treba utišati. Makar i samo na par minuta dnevno. To je sasvim dovoljno. Tek tada ćete čuti samog Sebe, onaj tihi glasić iz pozadine koji samo Zna. To je vaš istinski odraz. To ste vi.

Želite znati tko ste i što ste? Što vas istinski veseli, a što vam je u životu potpuni višak? Odakle vam dolazi stres? I kako ga se riješiti? Utišajte misli i jednostavno ćete Znati. Nelogično? Možda. Ali vrijedi probati. Dugujte to sami sebi.

Foto: positiveway.me