Različiti stilovi prehrane i bio-individualnost

Updated

Bio-individualnost je termin koji sam prvi put čula prije nekoliko godina kada sam upisala školu za holistički nutricionizam u Americi (Institute for Integrative Nutrition). Bio-individualnost kaže da ne postoji jedan idealan način prehrane koji funkcionira za sve. Svaka osoba je individua koja ima specifične potrebe za hranom, ovisno o dobi, spolu, načinu života, geografskom podrijetlu ili lokaciji na kojoj živi.

Jedno od prvih predavanja u mojoj školi bilo je posvećeno baš toj filozofiji, koja mi se odmah na početku činila kao da ima smisla. Bez zagovaranja dogmi i razotkrivajući nutricionističke mitove, IIN me naučio kako se zaista zdravo hraniti.

barefootedandwildhaired.wordpress.com

IIN naime ne zagovara niti jednu od poznatih dijeta kao jedinu pravu prehranu. Svi ste vjerojatno čuli za Atkins dijetu, Dukanovu dijetu, za Prehranu u zoni, dijetu temeljenu na sirovoj hrani, tekuću dijetu ili ketogenu dijetu. I vjerojatno ste isprobali barem jednu od njih, više ili manje uspješno. Zagovornici svakog od tih stilova prehrane će vas uvjeravati da je baš ta pojedina dijeta idealna i da su mnogi smršavili i riješili svoje zdravstvene probleme putem te dijete,  i da izgledaju bolje nego ikada. I možda je njima i ta dijeta pomogla…ali to ne znaci da će pomoći i vama.

Bio-individualnost uči da ne postoji niti jedna dijeta koja odgovara svima. Možda će veganska prehrana odgovarati vašoj sestri ili omiljenoj poznatoj ličnosti, ali neće vama, jer vaše tijelo treba meso. Možda će vaša prijateljica koja živi u toplim tropskim krajevima moći preživjeti na većinom sirovoj dijeti, ali za nas koji živimo s kontinentalnim zimama, kuhana hrana je prijeko nepotrebna. Ima jako puno faktora koji će utjecati na nečiju idealnu prehranu. Krajnji cilj je naučiti kako pronaći i izabrati namirnice koje čine najbolje baš vašem tijelu, a taj je proces drugačiji za svaku pojedinu osobu.

Svaka osoba može otkriti sama (ili uz pomoć nutricioniste) koja im prehrana najbolje odgovara. Sve popularne dijete su nastale tako da je netko otkrio da mu neki stil prehrane odgovara i onda odlučio replicirati taj isti stil prehrane na ostatak populacije, ali to je potpuno kriv način. To što sam ja otkrila idealan način prehrane za mene i što sam shvatila koje mi namirnice odgovaraju, a koje ne, ne znači da će tako biti i s mojim klijentima. Istina je da postoji veliki broj nutricionističkih savjeta koji vrijede za sve ljude, ali posao nutricionista bi trebao biti da radi pojedinačno sa svakom osobom i da ih osvijesti o funkcioniranju vlastitog tijela. Zato slušajte svoje tijelo i kako se osjećate nakon svakog pojedinog obroka. Možete pisati i dnevnik te kasnije uspoređivati bilješke i kroz nekoliko mjeseci ćete već bolje upoznati sebe, osječati se bolje, a onda sa vremenom i pronaći svoju idealnu prehranu.

Foto: daniellewegman.com