Proljetni detoks

Updated

Kad krene ljepše vrijeme, obuzima vas čudna malaksalost i tromost?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, tijekom proljetnih mjeseci energija najbrže cirkulira u odnosu na ostatak godine, što je prilično kontradiktorno iznemoglosti i umoru. Razlog zbog kojeg se osjećamo iscrpljeno je nagomilavanje toksina i ostalih štetnih materijala koje organizam mora izbaciti kako bi pravilno funkcionirao.

proljetni detoks

Tjelesni kanali se moraju pročistiti da bi krv nesmetano proticala, a taj proces iziskuje dosta vremena. Treba se više pozabaviti zdravljem, izbaciti višak sekreta, otkloniti bol u grlu, prehladu, umor i letargiju. Zato sve drevne tradicionalne medicine savjetuju proljetni detoks kako bi energija prostrujala kroz tijelo , a mi postali spremni za uživanje u ljepoti toplih dana.

Organi od kojih treba početi su: jetra, žuč, crijeva i bubrezi.

Higijena usta

Da bi se ovi organi potpuno oslobodili toksina, neophodno je krenuti od usta, koja su svojevrsna vrata organizma. Kroz njih ulaze hrana, piće i zrak. Iako se podrazumijeva, zube treba prati nakon svakog obroka i svakodnevno koristiti konac za čišćenje. Da bi učinak bio potpun, savjetuje se posjeta zubaru barem jednom godišnje.

Detoksikacija jetre

Jetra ima ključnu ulogu u preradi hrane, zapravo, u njoj se odvijaju svi metabolički procesi, a istovremeno jetra je poput laboratorija organizma u kojoj se svi toksini neutraliziraju ili razlažu, nakon čega se izlučuju kroz urin i stolicu. No, usprkos tome što je jetra izuzetno snažan i otporan organ, i što, za razliku od drugih dijelova tijela, ima sposobnost regeneracije, ne znači da ne moramo čuvati ovaj organ. Većina ljudi zanemaruje činjenicu da jetra, koja je glavni detoksikator tijela, u jednom trenutku može i sama postati zasićena otrovima, što će uzrokovati poremećaje u njenom funkcioniranju. Stoga je od velike važnosti ovaj vitalni organ redovito čistiti od otrova. Štoviše, detoksikacija jetre predstavlja obaveznu preventivu i treba nam postati navika, osobito u proljetnom periodu.

čajevi za čišćenje jetre, bubrega

Čišćenje crijeva

Da biste sačuvali zdravlje ovog važnog organa, jednog od glavnih dijelova imunološkog sistema, iz crijeva morate izbaciti sve štetne materije. Bilo da se radi o medikamentima, dijetetskim proizvodima, stresu ili negativnim emocijama, svi oni tijekom dužeg perioda ozbiljno narušavaju funkciju crijeva, koja postaje osjetljiva i vrlo podložna djelovanju virusa, bakterija i toksina svih vrsta. Kako biste ih očistili i ispraznili, tijekom tri dana pijte čaj od frangule (krušine) i odmah ćete osjetiti olakšanje. Nakon toga, četiri naredna dana pijte čaj agar-agar, a zatim ponovite ciklus.

Izvor: Yoga magazin
Foto: pixabay.com