Pet asana za ravnotežu druge čakre

Updated

Druga čakra, nalazi se na području bubrega i genitalija, poznata je kao Svadhisthana ili sakralna čaka. Njezina boja je narančasta i ona upravlja energijom kreativnosti, užitka, seksa, prokreacije, kontrole i morala. Sakralna čakra u tijelu upravlja tjelesnim tekućinama i povezana je sa elementom vode te savršeno opisuje prirodu ove čakre; jer ona ujedno ima svojstvo čišćenja i pročišćavanja.

svadhisthana, sakralna čakra

Kada je Svadhisthana otvorena i uravnotežena, naprosto cvatemo, puni smo snova, planova, zdravih žudnji i intuitivno te idealistički smo nastrojeni. Dok je ova čakra blokirana ii neuravnotežena, gotovo ne osjećamo slast života: ništa nije dovoljno dobro, stvara se osjećaj da nemamo izbora, da nismo sposobni za promjenu, a često smo i depresivni.

Redovitim vježbanjem joge možete poboljšati tjelesnu i mentalnu fleksibilnost, razbiti blokade i potaknuti zdrav protok energije kroz čitavo tijelo.

Donosimo Vam nekoliko asana kojima možete dovesti Svadhisthana čakru u svoj prirodni balans.

Upavistha Konasana

Zbog jače prokrvljenosti zdjelice, ova asana djeluju terapijski na sve organe u zdjeličnom području. Sjednite na pod te raširite noge toliko da možete dlanovima uhvatiti vanjsku stranu stopala i pri tome ostaviti prostora za blago povijanje laktova. Prsni koš vas vuče prema tlu, a kralježnica je dugačka kao i stražnja strana vrata. Napravite 5 do 10 udaha i izdaha, a pogled usmjerite niz nos.

Upavistha Konasana, joga, asana

Gomukhasana

Sjednite na pod i prekrižite desno bedro preko lijevog. Na udah podignite desnu ruku, savinite je u laktu i stavite dlan iza leđa. Lijevom rukom iza leđa uhvatite desni dlan, a ukoliko vam je ovo prezahtjevno spojite dlanove iza leđa u anjali mudru. U ovoj asani pogled je usmjeren između obrva, područje trećeg oka ili niz nos. Kada napravite 5 do 10 udaha na jednoj strani, promijenite noge tako da vam lijevo bedro dođe preko desnog.

gomukhasana

Matsyasana

Lezite na leđa priljubljenih nogu i stopala. Šake, dlanova okrenutih prema dolje, podvucite pod bedra. Savinite laktove i što više podignite prsni koš. Zatim polako zabacite glavu sve dok tjeme nije na podu. Pazite da ne stvarate pritisak na glavu i vrat i neka vaša tjelesna težina najvećim dijelom bude na ramenima. Napravite 10 do 20 dubokih udaha i izdaha.

matsyasana

Yoga mudra

Ako možete, sjednite u položaj lotosa tako da su vam stopala na suprotnim bedrima. Ako vam je ovaj položaj prezahtjevan, sjednite u polulotus. Ako ste uspjeli napraviti puni položaj, na udah izdužite lijevu ruku visoko prema stropu i na izdah zaobiđite njome iza leđa i uhvatite lijevi nožni palac. Isti pokret ponovite sa desnom rukom! Ako ne možete dohvatiti stopala, uhvatite laktove iza leđa. U ovom položaju je bitno da je kralježnica dugačka i ravna.

yoga mudra

Parivrtta Trikonasana

Rotacije nam pomažu da si na podsvjesnoj razini oprostimo što smo mislili da moramo povrijediti nekoga – a znamo da kad povrijedimo druge to činimo iz vlastite nesigurnosti. Napravite iskorak te čvrsto uzemljite stopala, izdužite noge i aktivirajte bedra. Zdjelica je poravnata i paralelna s torzom, a prsni koš je otvoren!
Ispružite ruke i stavite dlan s vanjske strane prednjeg stopala. Ako vam je ovaj položaj prezahtjevan, stavite dlan sa unutarnje strane prednjeg stopala. Napravite 5 do 10 dubokih udaha i izdaha.

parivrita trikonasana

Foto: Udahni/Pinterest