Kako odabrati savršeni joga blok?

Updated

Joga blok jedan je od najpopularnijih rekvizita koji se koriste na satovima joge. Ovaj rekvizit popularizirao je pokojni B.K.S. Iyengar (poznati indijski učitelj joge) kao alat koji podupire tijelo da dosegne bolje poravnanje tijela kod izvođenja poza. Joga blokovi najčešće se koriste kao produžetak ruku, ali se također koriste za podupiranje leđa, glave i kukova te za produbljivanje svijesti o usklađenosti. Najkorisniji su za početnike i one koji doživljavaju ozljede ili imaju druga fizička ograničenja, a oni veoma iskusni ovaj rekvizit koriste kako bi na siguran način savladali nove izazovne poze.

Kako odabrati savršeni joga blok?

Prilikom kupnje joga bloka, svakako obratite pozornost na njegovu veličinu, materijal i cijenu.

B.K.S.Iyengar naveo je kako je idealna veličina joga bloka dimenzija oko 23x11x6 cm, ali lako možete pronaći blokove većeg i manjeg promjera od navedenog. Veličina cigle trebala bi ovisiti o veličini vaših ruku i razini vaše fleksibilnosti. Ako imate manje ruke i prilično ste savitljivi onda biste trebali koristiti manju ciglu. Obratno, ako imate veće ruke i niste previše savitljivi, trebate razmisliti o korištenju bloka većeg promjera.

Izvorno, joga blokovi izrađivali su se od drveta, a u današnje vrijeme najčešće se koriste blokoci od pluta ili pjene.

Drveni joga blokovi

Drveni joga blokovi često se izrađuju od bambusa, breze, javora, bora, i topole. Čvršće drvo bit će izdržljivije, dok će mekše drvo biti lakše. Drveni blokovi su pomalo teški (oko jednog kilograma), ali su vrlo čvrsti, estetski ugodni i dugotrajni. Negativna strana im je što su prilično skupi, u dodiru s vlažnim rukama postaju skliske i pomiču se ako ih se stavi na drveni pod.

Pluteni joga blokovi

Blokovi izrađeni od pluta mogu biti ekološki prihvatljiviji od drvenih te su lakši i mekši na dodir. Dobro se održavaju i pohranjuju, ali nažalost, pluto apsorbira znoj što može rezultirati čudnim mirisom i s vremenom može doći do udubljenja i mrvljenja.

Pjenasti joga blokovi

Blokovi od pjene su jeftiniji i od pluta i od drveta, lakši su (oko pola kilograma) i mekani su na dodir. Zbog niske cijene, izdržljivosti i jednostavnosti čišćenja, ovi blokovi se najčešće koriste u studijima za jogu. Ipak, lako se prljaju i troše te uglavnom nisu ekološki prihvatljivi kao što je to drvo ili pluto. Također, manje su stabilni prilikom korištenja kao oslonac.

Sve ove tri vrste joga bloka možete kupiti ili naručiti online u joga shopu Prema Vama. Odlična vijest je da su pjenasti blokovi ekološki prihvatljivi jer su izrađeni od recikliranog materijala.

odabir joga bloka

Većinu vremena trebat će vam samo jedan joga blok, ali postoje dobre šanse kako ćete kasnije vjerojatno i požaliti zbog takve odluke. Postoji nekoliko prednosti u posjedovanju i korištenju dva joga bloka. Prvo, imat ćete set i još neko vrijeme nećete morati razmišljati o veličini, marki ili boji cigle. Drugo, shvatit ćete da će vam blokovi u obje ruke pružiti bolji oslonac kako biste mogli izvoditi širi raspon poza koje možete pokušati izvesti za vrijeme vježbanja. Iako će kupnja dva joga bloka istovremeno biti skuplja solucija, u konačnici će se pokazati boljom investicijom.

Izvor: yogabasics.com