Napravite sami prirodnu lanolinsku kremu

Updated

Lanolinsku kremu jednostavno je napraviti, sastoji se od lanolina, hidrolata (cvjetna vodica), biljnih i eteričnih ulja. Koristi se za njegu suhe ispucale kože laktova, stopala i ruku, za njegu atopične kože, te za njegu osjetljive dječje kože. Stvara na koži zaštitni film koji sprečava daljnje isušivana a ujedno je i vlaži te joj daje mekoću.

httpcdn.shopify.com

Lanolinska krema kod nas u Hrvatskoj može se kupiti u drogerijama i ljekarnama kao poznata Pavlovićeva krema za njegu dječje kože no takva gotova kupovna krema sadrži vazelin, lanolin, rafinirano bademovo ulje, vodu te konzervanse. Takvu vrstu kreme, ali puno kvalitetniju lako ćete napraviti i sami slijedeći jednostavnu recepturu.

Sastojci:

Priprema

U staklenoj posudi ili tarioniku najprije dobro izmješajte lanolin, glicerol, biljno i eterično ulje. Lanolin je gust i teško se miješa pa će vam trebati malo više vremena dok smjesa ne postane jednolična.

Na kraju polako ulijevajte hidrolat uz miješanje. Kada krema postane homogena vaša lanolinska krema je gotova i spremna za upotrebu. Lanolin je masnoća životinjskog podrijetla, dobiva se sa vune ovaca, štiti kožu od isušivanja pa se koristi kod osjetljive kože sklone iritiacijama.

Macerat nevena (Calendula officinalis) i kantarionovo ulje tj. macerat gospine trave (Hypericum perforatum) imaju jako protuupalno djelovanje i potiču regeneraciju suhe i oštećene kože. Biljni glicerol (glicerin) vlaži kožu i štiti je od vanjskih utjecaja.

Hidrolat hamamelisa (Hamamelis virginiana) ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje te pomaže kod suhe kože, svraba, oteklina, crvenila i ljuštenja kože. Ima sličan efekt kao kortizonske kreme koje se koriste kod psorijaze, ekcema i atopijskog dermatitisa.

Hidrolat rimske kamilice (Chamaemelum nobile) nježan je i blag te se koristi za njegu kože kod beba, smiruje nadraženu kožu, osip i alergijske reakcije, koristi se kod psorijaze, ekcema i atopisjkog dermatitisa.

Eterično ulje rimska kamilica (Chamaemelum nobile) ima jako protuupalno djelovanje pa se koristi za njegu upalnih stanja kože, suhu kožu, psorijazu, ekcem i dermatitis.

Eterično ulje sjeme mrkve (Daucus carota) može se dodati u lanolinsku kremu koja se koristi za odrasle, snažno potiče regeneraciju kože, koristi se kod psorijaze, dermatitisa, ekcema i oštćene kože.

Kako bi vaša lanolinska krema bila ljekovita potrebno je prilikom izrade koristiti samo kvalitetne sastojke: hladno prešana i nerafinirana biljna ulja, kemotipizirana eterična ulja, hidrolate bez dodatka alkohola i sintetskih konzervansa.