Moja [po]etična priča o čokoladi

Updated

Ideja iza Poeticacao čokoladica proizašla je iz vrlo osobnih potreba nekolicine koja se izmijenjuje a povremeno i koegzistira u mojoj glavi i tijelu – kreativnog gurmana, strastvenog gastronauta, pustolovnog arhitekta, idealističnog edukatora, intuitivnog permakulturista – i potrage za pravom čokoladom.

11297906_10153301728261438_949461511_n

*Slika1* PRawLJETNA 85% s dodatkom jaglaca

Empirijski sam – poklanajući odmalena pažnju zdravlju zbog čitavog niza sitnih boljki koje su me pratile – došla do zaključka da mi komercijalne čokolade – kolikogod skupe i bogate kakaom bile – zapravo više štete nego koriste zbog tone šećera i drugih dodataka. Ipak moja ljubav prema opojnom mirisu kakaa bila je veća od zabrane – kako to već biva s ljubavi – pa sam prije nekoliko godina otkrila sirova kakao zrna i usput počela istraživati izradu čokolade u kućnoj radinosti.

Tako sam jednom prilikom ponudila te svoje nekako neuglednoe (iako meni lijepe) lomljene eksperimentalne čokoladice prijateljima – i to je bio dan kad je moja čokolada prerasla okvire samo za (po) doma. Malu ali kritičnu publiku oduševila je kakaastost i punoća okusa koji je uz sirove kakao sastojke nadopunjavao malo meda umjesto puno šećera kao zaslađivač (plus neki sezonski dodatci). Mene je pak zagolicala ideja da je i drugima takva gola čoksa bolja od komercijalnih (a ne samo meni zbog posebnih nutritivnih potreba).

11541288_10153301728306438_501792389_n

*Slika 2* GRawŽNJANKA 50:50% s dodatkom maslinovog ulja i crnog tartufa

Pa sam usput malo-pomalo eksperimentirala sa sastojcima  / omjerima / odnosima / okusima / forma(ti)ma. Osim toga – intimno sam preispitivala i cijelu tu priču sa kakaom Ima li u nekakvim idealnim prehrambenim navikama koje biraju samo lokalne i sezonske namirnice uopće mjesta za kakao – za čokoladu – pa makar i sirovu, ogoljenu od svih suvišnih dodataka? Naposlijetku sam došla do zaključka da je kakao zapravo ambasador poetične tradicije američkih Indijanaca u čijim se kulturama koristio tisućama godina i smatrao božanskim eliksirom. Naime tek je nakon Velikih geografskih otkrića i to tek iz drugog(!) pokušaja konkvistadora pao na plodno tlo i u Europi i tu je počeo njegov vrtoglavi uspon na tron slatkiša ali zapravo i njegov strmoglavi pad. Odtada je petstotinjak godina degradiran dodavanjem sve više i više šećera i raznih stabilizatora koje inicijalno nije trebao.

Moja je ideja zapravo vratiti  tom divnom ambasadoru – kakau – poetično mjesto koje zaslužuje – na tronu božanske hrane. U tom smislu biram isključivo organski fairtrade kakao – uzgojem po permakulturnim principima brige o Zemlji, brige o ljudima koji sudjeluju tom procesu i pravedne raspodjele resursa. Iako pratim nekoliko osnovnih receptura, svaka čokoladica odnosno svaka serija zapravo je na neki način unikatna. Zbog toga što je i priroda koja daje danas ovo sutra onosvaki dan unikatna.

11304110_10153301728281438_334201744_n

*Slika 3* BLUEBERRaw HILLS 80% s dodatkom borovnice i lišća mente

 Poetikakasti su ideali poštovati bogatstvo i ritam prirode – etički proizveden kakao kombiniran sa organskim lokalnim sezonskim dodatcima kojima naglašavam poetičnu sinergiju okusa i hranjivih sastojaka.

Poeticacao čokoladice se prodaju na gram u raznim formama – pralina, lomljenih tabli, rebara a posebnost je i ambalaža kod koje zapravo otpočetka inzistiram na reciklaži. I to ne onoj koja uključuje niz posrednika i iziskuje veliku energiju – nego na minimalnom reciklažnom krugu koji doista iziskuje minimalnu energiju uz ponešto svijesti i dobre volje.

Svaku Vašu Poeticacao staklenku možete koristiti do mile volje, ponovo napuniti Poeticacaom ili pak za 3 vraćene prazne Poeticacao staklenke bilo koje veličine (XSSMLXL) dobiti jednu XS punu po izboru. Poeticacao čokoladice možete pokloniti sebi, ljubav(nic)ima, prijateljima, roditeljima, bližoj i daljoj familiji, uzvanicima na vjenčanju, gostima iz daleka, poslovnim partnerima.

11355503_10153301727881438_650114785_n

Možete je poslužiti kao samostalni desert, uživati u njoj uz kavu ili vino. U ove toplije dane možete očekivati da vam se Poeticacao otopi – jer nema stabilizatora koji bi to spriječili. No promjena agregatnog stanja neće umanjiti njegovu hranjivu vrijednost te ga tako rastopljenog odmah možete poslužiti kao preljev za instant sladoled od zamrznutih banana koji ste sami napravili pri čemu će se ponovo stvrdnuti Ili ga pak u (polu)tekućem stanju popiti / polizati / pojesti na žlicu.

Foto: Poeticacao