Kako meditacija pomaže djeci u školama?

Updated

Nedavna istraživanja u školama koje su probale uključiti praksu pomnosti, otkrivaju kako bi meditacija mogla značajno poboljšati napredak djece, i to ne samo u izvedbi školskih zadataka. Istraživanje predlaže da bi meditacija mogla pomoći zatvoriti jaz između djece gradskog okruženja i njihovih vršnjaka izvan grada.

Rečeno je da taj jaz postoji zbog više razloga, jedan od njih je puka količina stresa s kojim se nespremni učenici svakodnevno suočavaju. Također faktori su i siromaštvo, odsutna ili zanemariva roditeljska pažnja, fizičke opasnosti i strah. Sve to može utjecati na djetetovu sposobnost fokusiranja u školskom okruženju. Ovi kronični stresori mogu smanjiti djetetovu vještinu učenja  i uzrokovati oštećenja na mozgu.

maditacija djeci

Meditacija se već duže vrijeme pokazala kao rješenje za smanjivanje stresa i njegovih posljedica na tijelo, uključujući tjeskobu i nemogućnost fokusiranja.

Službeno, meditacija se koristi u školama od 2007. godine, kada je ravnatelj u San Franciscu osnovao ‘The Quiet Time Program’ u svrhu unapređenja kvalitete učeničkog obrazovanja i cjelokupnog ponašanja.

Program je uveo dva 15-minutna perioda u tišini u dan školaraca, gdje su oni mogli prakticirati meditaciju ili biti u miru čitajući. Nakon što je program uveden, isključenja su se smanjila za 79 posto, dolaznost se povećala na 98 posto, te su se ocjene učenika poboljšale.

Više škola je počelo usvajati program, s pozitivnim rezultatima: 17 studija provedenih na sličnim programima je pokazalo smanjen stres, markiranje, izbacivanje iz škols, povećanu dolaznost, bolje ocjene i povećanu emocionalnu inteligenciju.

Umjesto disciplinskog kažnjavanja, djecu se potiče na prakticiranje meditacije

Još jedan pozitivan primjer iz SAD-a nedavno je odjekuo cijelim svijetom. Njihove škole su poznate po kaznama u obliku ostajanja nakon škole, suspenzija, izolacija ili odlaska kod ravnatelja. Osnovna škola Robert W. Coleman u Baltimoreu odlučila je uvesti ‘Mindful Moment Room’ umjesto klasičnog kažnjavanja lošeg i neprihvatljivog ponašanja. Soba u kojoj djeca provode vrijeme je posebno uređena za meditaciju i uopće ne izgleda kao učionica. U njoj su lampice, ukrasi i mekani jastuci koji pridonose umirujućoj atmosferi. Kažnjeno dijete upućuje se na prakse koje umiruju, poput dubokog disanja i meditacije koje im pomažu da se smire i preusmjere na nešto drugo. Djeci se nudi i mogućnost da nakon meditacije i smirivanja, razgovaraju o tome što se dogodilo. Također, u ponudi je i joga te različiti drugi oblici vježbi.

meditacija djeca

Skladan odnos između uma i emocija rezultira mentalnom ravnotežom i stabilnošću, veza između misli i djelovanja ono je što se događa kada se djeca šalju u ‘Mindful Moment Room’.

‘Čovjek nikada ne bi rekao da će mala djeca doista sjediti u miru i meditirati, ali oni to zaista rade. Meditirali su čak i prije odlaska na proslavu Božića i znali su da će tamo dobiti poklone. No svejedno su prije toga odradili meditaciju’, rekao je Kirk Phillips, voditelj projekta koji je napravljen u suradnji s neprofitnom udrugom Holistic Life Foundation koja djeci nudi razne programe meditacije, joge, uzgoja hrane, boravka u prirodi u vidu izvanškolskih aktivnosti.

Za neke, ova metoda može se činiti kao nagrada za loše ponašanje ili kao izlika da djeca uzimaju odmor od škole, umjesto kazne koja će ih naučiti lekciju, ali to funkcionira. Nakon provedbe projekta u ovoj osnovnoj školi  nije bilo niti jedne suspenzije.

Iako meditacija sama ne može početi rješavati poteškoće s kojima se učenici susreću, može im otvoriti vrata i pokazati kako se nositi s izazovima i naučiti ih kako se boriti protiv stresa u kasnijim godinama.

Više o meditaciji i mindfulnessu pročitajte u tekstu koji je pripremila mag.psych. Ana Kordić (Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež) u tekstu Mindfulness – usredotočeno i sretno kročiti kroz život.

Foto: livingcivil.com