Kinesio taping – ublažite svoje bolove i ozljede

Updated

Mnogi smatraju da su tijekom prakticiranja joge ozljede rijetke. Ipak do ozljeda može itekako doći ukoliko ne slušate svoje učitelje i svoje tijelo. Prvi uzrok ozljeda je želja da na silu i odjednom pokušate biti izvrsni u jogi. To je čisti primjer da je proradio vaš ego, a poznato je da uz filozofiju koja prati jogu, ego treba utišati. Na satu joge nemojte gledati oko sebe kako biste vidjeli jeste li se pozicionirali kao drugi ili bolje od drugih. Kada gurate svoje tijelo u novu pozu i osjećate bol, zaustavite se. Također, ako ste novi u jogi, nemojte pohađati satove za napredne, time nećete ništa postići. Ako krećete s vježbanjem kod kuće, na Youtubeu ima mnogo videa za početnike ili 30-dnevnih izazova uz pomoć kojih ćete svladati početne asane i njihovo pravilno izvođenje.

Ukoliko do ozljeda dođe, možete si pomoći s kinezio trakama. No treba napomenuti da kinezio trake ne lijepite sebi ili drugim osobama ukoliko za to niste kvalificirani. Kako bi primjena i učinak kinesio tapinga bio što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu provoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme.

Kinesio taping – ublažite svoje bolove i ozljede

Kako je nastao kinesio taping?

Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac dr. Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihovog međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.

Kinesio taping nije ograničen isključivo na probleme sa mišićima i zglobovima nego nudi mogućnost šire primjene kao liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom, te u vrhunskom sportu.

Kako funkcionira taping?

Koristi se u različitim poljima fizioterapije kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama i manualnim tehnikama u cilju boljih terapijskih efekata. Upotreba tapinga omogućava prevenciju ozljeda u sportu, pomaže kod smanjenja edema i smanjenja boli. Ovisno o tome koji terapeutski učinak želimo postići, traka se postavlja na specifično mjesto, odabirom metode postavljanja trake (I,Y,X) kao i njihovom kombinacijom kod specifičnih stanja.

Traka se može postaviti na i oko mišića kako bi poduprla njegovu funkciju, a u drugim slučajevima spriječila njegovo preveliko istezanje ili kontrakciju. Ovom tehnikom djelujemo na pravilne odnose mišića i potičemo bolju kontrolu pokreta. Traka potpomaže boljoj cirkulaciji, eliminaciji edema i smanjivanju upalnog procesa.

Specifična aplikacija taping trake djeluje na redukciju boli kroz smanjivanje pritiska na receptore bola (nociceptore). Traku također koristimo kod pojačanih miofascijalnih (kronične upale mišića) tenzija.

Suština liječenja je u pravilnom postavljanju trake na željeni dio tijela. Treba naglasiti da metoda nema ništa zajedničko sa standardnim korištenjem elastičnih zavoja i bandaža koje se postavljaju s ciljem da u određenom stupnju ograniče ili potpuno isključe pokret, a postavljaju se neposredno prije velikih napora i ubrzo nakon njih uklanjaju. Dakle, kinesio traka nema zadatak imobilizacije. Upravo suprotno, kinesio traka omogućava pokret.

Kako izgleda kinesio traka?

Kinesio trake ne sadrže lateks. Mogu biti aplicirane na kožu do 7 dana (čisto iz higijenskih razloga) ovisno o željenom terapijskom učinku, ali isključivo u dogovoru s terapeutom. Cijelo vrijeme aplikacije traka se može prati bez bojazni da će se odlijepiti jer je vodootporna. Kinesio traka je tanka i lako se lijepi na kožu. Kad se maksimalno istegne postiže 130 do 140% svoje originalne dužine. Traka ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži farmakološke sastojke.

Učinci djelovanja Kinesio tapinga:

Kontraindikacije za primjenu metode Kinesio tapinga:

Izvor: plivazdravlje.hr/building-body.com/centar-miketa.hr
Foto: hukom.hr