Joga Nidra – duboka iscjeljujuća praksa opuštanja

Updated

Joga Nidra je poznatija kao ‘jogijski san’ ili duboka relaksacija. Može se opisati kao međustanje između budnosti i sna koje omogućava duboku relaksaciju i osjećaj blagostanja kroz svjesnost i prihvaćanje.

Povijest i porijeklo

Joga Nidra je drevna praksa porijeklom iz Indije. Njeni korijeni se mogu pronaći u Sankhya filozofiji (prvi zapisi datiraju iz 700.godine p.n.e. ali verbalno prenošenje datira negdje oko 1000 godina p.n.e.). Ova drevna predanja su razvijana dalje putem ne-dualističke filozofije Advaita Vedante i tantričkih učenja Kašmir šaivizma. Joga Nidra nastavlja svoj razvoj. Klinički psiholog Dr. Richard Miller je razvio iRest sistem primjene joga Nidre kao terapije u bolnicama, zatvorima i klinikama za ratne veterane.

jogijski san

Filozofija i principi

Kao što je gore spomenuto, filozofija koja je u korijenu joga Nidre pokrenuta je sa Sanhya filozofijom – dualističkom filozofijom koja je učila da postoji razlika između svjedoka (puruša) i svjedočenja (prakriti) kao što su misli, objekti, osjećanja i drugih bića. Sankhya uči da je ključ sreće u svjesnosti o ovom dualitetu. Stoljećima kasnije filozofija Advaita Vedante i tantričko učenje Kašmir šaivizma razvili su ovu teoriju u tvrdnju da ‘objekti‘ koje doživljavamo nisu zapravo odvojeni već projekcije naših svjedočenja i neodvojiv su dio njih. Proučavajući objekte naše svjesnosti možemo doživjeti povezanost – ovo su ne-dualističke filozofije.

Joga Nidra danas

Joga Nidra je oblik duboke relaksacije gdje je tijelo praktikanta potpuno opušteno i učitelj ga vodi verbalnim instrukcijama. Tipična sesija traje 30-45 minuta. Joga Nidra se može praktikticirati samostalno ili u okviru drugih joga satova, najčešće koristeći pozu Shavasana. Najčešće se prakticira tako što praktikant leži na podu dok ga učitelj vodi kroz proces. Učitelj će voditi učenika kroz nekoliko faza. Počinje razvojem koncentracije, postavljanjem pitanja sebi šta želimo od života i postavljenjem cilja prakse. Meditacije tijela i disanja pomažu u stvaranju unutrašnjih resursa za kreiranje osjećaja blagostanja. Učitelj zatim vodi polaznika tako da mu fokus bude na svjesnosti o disanju, senzacijama u tijelu, emocijama i mislima – usmjeravajući ga da sve posmatra kao svjedok, bez uplitanja u misli i senzacije. Ovo razvija ‘svjesnost svjedoka‘ – razumijevanje da mi nismo samo naše misli i prepoznavanje da smo mi oni koji su svjesni (svjedoci).

Joga nidra razvija sposobnost vizualizacije čime se potiče aktivnost podsvjesnih i nesvjesnih dijelova uma. Predmet vizualizacije može odabrati učitelj koji provodi joga nidru ili se radi individualno. Predmet vizualizacije može biti beskrajno različit što ovisi od mašte učitelja. Za svaku joga nidru odabire se pažljivo i jasno samo jedan predmet vizualizacije. U joga nidru može se uključiti i tiha, ugodna muzika koju treba pažljivo odabrati.

Važnu ulogu u joga nidri ima sankalpa ili odlučivanje koje pomaže pri otklanjanju negativnih obrazaca, smetnji ili mentalnih sukoba. Sankalpa je riječ ili kratka rečenica koju svatko sebi sam određuje, odluka kojom u dubokom stanju joga nidre neželjene navike spontano i bez napora zamjenjuje nekom drugom pozitivnom. Nove autosugestivne impresije duboko se utisnu u podsvjest u slučaju da se želi osloboditi od neke loše navike. Sankalpa bi trebala biti jednostavna, jasna i trebala bi imati ritam pri ponavljanju. Pri njenom mentalnom izgovaranju treba biti apsolutno iskren, čist i predan. Preporučljivo je da se na jednoj sankalpi zadrži sve dok se ne ostvari.

Koristi Joga Nidre

Mogu je prakticirati svi, nije neophodno prethodno iskustvo u jogi ili meditaciji, iako je benefit progresivan kako prakticiranje joge napreduje. Idealna je za ljude koji imaju problem ‘otpustiti od sebe‘ prilikom meditacije i korisna za ljude koji imaju problema sa nesanicom, anksioznošću i depresijom. Joga Nidra pomaže u razbijanju negativnih emocija i misli, umiruje živčani sustav, razvija unutrašnju rezervu koju možete zatim koristiti za borbu sa raznim nedaćama i problemima u životu.

iRest joga Nidra, koju je razvio Dr. Miller izazvala je interes kod velikog broja polaznika. Pokazalo se da ima efekta u terapiji ratnih veterana sa PTSP-om, korisnika supstanci i ljudi sa izvjesnim fizičkim i mentalnim problemima efikasno reducirajući tekobe poput PTSP-a, depresije, ankcioznosti, nesanice, kronične boli i ovisnosti.

Joga Nidra - duboka iscjeljujuća praksa opuštanja

Kako prakticirati jogu Nidru?

Ako svaki dan prije spavanja (ili kad ste jako napeti) napravite tri duboka daha on će poništiti sav nakupljeni stres. Duboko, polagano i potpuno udahnite, zadržite dah što dulje možete, zatim polagano i potpuno izdahnite. Možete ponoviti i više puta, ali i samo tri puna daha su dovoljna.
Ako imate više vremena napravite potpunu relaksaciju. Idealno bi ju bilo napraviti poslije joga vježbi jer one polako stišavaju um i na ugodan način nas izmore. Opušta se detaljno dio po dio fizičkog tijela (od stopala do glave), zatim um, misli i emocije. Zaboravite na cijeli svijet, barem nekoliko trenutaka.

Duboka relaksacija

Izlazak iz relaksacije

Izvor: ekhartyoga.com/jogaportal.com/yogazagreb.com
Foto: yoga.dk/truckeetahoemassage.com