Jabuke – pomoć pri proljevu

Updated

Prvo što moramo učiti jest – promijeniti prehranu, što znači da moramo prestati hraniti poremećaj. Jede se kuhana hrana, bez jakih začina, izbacuje se sve fermentirano, kiselo, alkohol, pečeno i prženo iz prehrane. Hrana mora biti dobro sažvakana, u malim količinama, bez sirovog voća i povrća i svakako bez pšenice (kruha, tjestenine i sl.).

Jabuke su bogate vlaknima, posebno pektinom, što ih čini izvrsnom namirnicom za poboljšanje probave. Vlakna iz jabuka pomažu u regulaciji probave tako što pomažu u održavanju normalne funkcije crijeva.

Pektin se nalazi u koži jabuke i unutarnjem dijelu ploda. Ovaj topivi vlakno apsorbira vodu i tvori gel koji pomaže u omekšavanju stolice i olakšavanju crijevnih pokreta. Također može djelovati kao probiotik, hraneći dobre bakterije u crijevima, što dalje poboljšava probavu.

Osim vlakana, jabuke također sadrže prirodne enzime koji pomažu u probavi hrane. Na primjer, enzim amilaza koji se nalazi u jabukama pomaže u razgradnji škroba i drugih složenih ugljikohidrata.

Stoga, konzumiranje jabuka može pomoći u održavanju zdrave probave. Preporučuje se konzumirati ih svježe, jer će tako zadržati najviše hranjivih sastojaka. Međutim, ako imate problema s probavom, trebali biste ih jesti postupno i u malim količinama, kako biste izbjegli nadutost i druge probavne probleme.

Proljev je stanje kada je Agni (metabolička vatra) oslabljen. Kao rezultat toga, apsorpcija i eliminacija je minimalna i većina neprobavljene hrane izlazi van kroz vodene, mekane stolice. Kako bismo zaliječili proljev, Ayurveda preporuča jačanje Agnija i smirivanje doshe koja je prouzročila proljev, najčećšće Pitta doshe.

U nastavku je jednostavan recept za smirivanje proljeva:

2 jabuke, ogulimo, izvadimo kličak i prohuhamo, dok ne postanu gnjecave.

Pasiramo ih vilicom ili štapnim mikserom i dodamo:

Ovaj obrok je ukusan, a zaustavit će proljev vrlo brzo.

Ako nemamo jabuke, možemo zgnječiti i 2 banane (bez kuhanja) i začiniti ih na isti način.