Kako izgleda ayurvedski pregled?

Updated

Što očekivati kada dođete na ayurvedski pregled? Prvo, raspitajte se je li osoba završila školu ili adekvatnu edukaciju i na koji način radi? Preporuka nekih biljaka koje možete naći u slobodnoj prodaji, bez obzira što slove kao ‘čudotvorne‘, nisu za svakoga. Dobar ayurvedski terapeut bi to trebao znati prepoznati i preporučiti.

ayurvedski pregled

Prije samog pregleda

Sam pregled sastoji se od:

  1. Prashnana: intervju (razgovor)
  2. Darshana: observacija
  3. Sparhana: pregled (sluznica, noktiju, jezika, abdomena, pulsa)
  1. Prashnana

U razgovoru s klijentom vidi se mnogo. Zdravstveno stanje i način na koji se klijent osjeća govore mnogo o ayurvedskoj perspektivi klijentovog tijela i uma. Ujedno, stanje emocionalnog i/ili mentalnog stanja je evidentno kroz način na koji opisuje svoj problem. Sve što klijent govori se zapisuje i slaže u cjelokupnu sliku. Terapeutu je bitno prepoznati klijentov poremećaj (Vikriti) u umu i tijelu, ali i klijentovu primarnu konstituciju (ako je ona izražena – Prakriti).

  1. Darshana

Prilikom razgovora i interakcije s klijentom, tijekom cijelog pregleda, terapeut očitava i primjećuje sve ono što klijent i ne govori. Način na koji se kreće, priča, zijeva, diše, gestikulira, čak i kako je obučen – jako puno govore terapeutu. Percepcija je snažan terapeutov alat i vještina pri pregledu i dedukciji problema.

  1. Sparshana

Sam pregled svodi se na pregled:

Sve ostalo se očitava kroz interakciju, kao što su toplina kože, način disanja, pričanja, kretanja, zvukovi koje proizvodi tijelo pri palpaciji i sl.

Što očekivati od ayurvedskog pregleda?

Ayurveda koristi 3 pristupa liječenju:

Trebali biste dobiti generalne informacije o svom zdravstenom stanju; objašnjenje što se događa iz ayurvedskog kuta gledanja, preporuku hrane koje biste trebali jesti, promjene ili modifikacije životnog stila (kada jesti, koliko, kakvom aktivnosti se baviti, preporuke nekih vježbi disanja, rekreacije ili nekih drugih vrsta aktivnosti), obzirom na klijentovo stanje bolesti/metabolizma i mogućnosti. Ukoliko je potrebno, klijent dobiva ayurvedsku terapiju, u vidu ayurvedskih preparata, koji su biljni/životinjski ili mineralni, možda i neke kućne recepte, ako za time postoji potreba.

Klijent bi trebao dobiti podršku, follow up (treba pratiti klijenta u njegovom putu oporavka), savjetovati ga i dogovoriti termin slijedećeg, kontrolnog pregleda, kako bi imao svu pomoć terapeuta do svog cilja.

Terapeut je, prema kodeksu, zadužen pomoći patnjama čovječanstva, a ne uzeti novac za čaj/preparat ili ostaviti klijenta u nedoumicama samog.

Za sve ostalo, na raspolaganju su terapeutov mail, web, telefon.

Nadamo se da imate slična iskustva sa svojim ayurvedskim terapeutima. Ako ne, nađite nekoga kome je stalo do vašeg zdravlja i voli imati kontakt sa svojim klijentima. Ayurveda je ovdje za pomoć, a ne za ugled, slavu i pisanje knjiga.

Izvor: Sanus vita
Foto: dharmaayurveda.org