Eterično ulje pačulija regenerira kožu i umiruje

Updated

Pačuli (Pogostemon patchouli) je višegodišnja biljka, do 90 cm visoka, zemljanog mirisa, porijeklom iz Malezije. Uzgaja se u Indiji, Kini i južnoj Americi. Eterično ulje nastaje parnom destilacijom osušenih i fermentiranih listova, najviše iz Evrope i SAD.

aromaterapija

Pačuli je antidepresiv, antiseptik, venotonik, regenerira kožu, koristi se kod celulita i za cirkulaciju, za njegu kože i kose, akne, gljivične bolesti stopala, ispucana koža, prhut, dermatitis, ekcem, depresiju, iscrpljenost, stres. Koristi se u parfemskoj i kozmetičkoj industriji.

Dobro se kombinira sa citrusnim eteričnim uljima, cedrovima, lavadnom, palmarosom, nerolijem, geranijem, ružom, sandalom, vetiverom, đumbirom i arapskim tamjanovcem.

Balansira 1. čakru (Muladhara), uzemljuje te pomaže kod tjeskobe, straha, neodlučnosti, nesigurnosti, stresa i naglih promjena raspoloženja.

Uljni pakung protiv prhuti

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljni pakung utrljajte u vlasište prije pranja kose, ostavite 1-2 sata da odstoji pa operite kosu. Uljna mješavina nije za trudnice i dojilje.

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare
Foto: mukru.com