Domaća variva prema Ayurvedi

Updated

Variva su ukusna i hranjiva jela koja nas zimi zbog termičke obrade zagrijavaju. Također, zimi se broj svježih namirnica na našim jelovnicima osjetno smanjuje, a tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Možete kombinirati različite namirnice, najčešće u to spadaju žitarice, mahunarke i korjenasto povrće. Donosimo vam tri variva prema ayurvedi, a vi provjerite kakav način pripreme odgovara vašoj doshi.

Kisela repica

Kisela repica tradicionalno je jelo u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obično se priprema sa grahom i kobasicama ili sušenim mesom. Zašto je tako popularno zimi? S ayurvedskog gledišta, kiseli okus zadržava i akumulira toplinu u tijelu. Budući da smo zimi pothlađeni i treba nam pomoć oko regulacije temperature tijela, kisela variva su idealna. Jušnati sadržaj omogućava tijelu dovoljno tekućine, koja se dodatno gubi sa hladnijim temperaturama – isušivanjem kože, a masnoće koje imamo u varivu lubriciraju tkiva i organe te spriječavaju dodatno isušivanje i usporavanje metabolizma. Leća je ayurvedski prihvatljivija i svakom konstitucijskom tipu će biti lagana za probaviti. Osim toga, za 20 minuta je kuhana.

varivo recept

Svako varivo možete obogatiti mesom po želji. Potrudite se da je meso iz pouzdanog izvora. Ukoliko se radi o crvenom mesu, jednom tjedno ili 2 puta mjesečno je sasvim u redu pojesti ga u hladnijem dijelu godine.

Sastojci:

Postupak:

Na malo gheeja ili ulja popecite luk i mrkvu (1min), dodajte ostatak povrća i zalijte vodom da prekrije sve sastojke.

Dodajte začine. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 30-ak min, dok leća ne pukne i mrkva omekša.

Servirajte uz malo chappatija ili domaćeg kruha.

Kelj

Kelj je u Ayurvedi smatran namirnicom koja diže Vata doshu. Znači, ako ste Kapha ili Pitta dominantnijeg metabolizma, slobodno ga jedite. Vatama savjetujem da ne jedu kelj svaki dan, ali ako je kuhan, dosta dobro začinjen i zauljen, topao, onda je kelj prihvatljiv 1-2 puta tjedno. Budući da je iz porodice kupusnjača, ima tendenciju stvarati plinove. Kako biste to izbjegli, obavezno u varivo stavite kumina, papra, kurkume, asafetide ili đumbira (svježeg ili suhog). Ili stavite sve od navedenog – čim više začina, tim je više okusa i vaš mozak će biti sretniji pri jelu i kasnije neće tražiti slatko ili veće količine hrane, a ujedno su ti začini i karminativi, što znači da sprečavaju stvaranje plinova u crijevima.

variva prema ayurvedi

Sastojci:

Postupak:
Sve sastojke ogulite, operite, narežite i stavite kuhati u vodu. Dodajte začine po želji. Savjetujem žličicu soli, a ostalog po veliki prstohvat. Ako ste Vata dominantnije konstitucije, začinite i zauljite varivo, a Kaphe zapaprite, bez puno ulja. Pitta uglavnom treba “bland” okuse pa će sastojci biti u umjerenim količinama.

Ne radite zapršku, već stavite toliko vode da prekrije i kuhajte na jakoj vatri dok ne zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok se krumpir ne skuha (oko 25-30min). Budući da krumpir ima škroba u sebi, zagustit će varivo.

Po želji možete ukuhati meso ili ga poslužiti uz varivo, a ako ne – imate vegetarijanski obrok.

Obavezno uz ovo varivo pojedite i kvalitetnih proteina (gljive, svježi sir, kvalitetno hladno prešano ulje, orašasti plodovi), kako biste zadovoljili potrebe tijela u hladnim mjesecima, ne budete gladni za 2h, a hormonalni sustav će pravilno funkcionirati i tijelo će se moći zagrijavati.

Ostavite da odstoji 15-ak minuta, pospite sa malo bučinih sjemenki ili mrvljenog lana, prelijte uljem (Vate obavezno) i servirajte uz malo pirovog kruha.

Crvena leća

Crvenu leću imate vjerojatno doma (ili bilo koju drugu), a leća je idealna ako nemamo puno vremena jer je brzo gotova. Prema ayurvedi je i lakša namirnica od graha ili slanutka i balansira sve tri Doshe – Tridoshara je. Uz leću vam je potrebna ječmena kaša i malo sirovog češnjaka.

leća varivo

Sastojci:

Postupak:

U 1l vode staviti sve 3 namirnice, dodati:

Kuhati 30-40 minuta, dodavati vode po potrebi.
Po želji dodati unutra malo mesa (za Vate koje trebaju više teže hrane) i malo ulja kad je gotovo. Opcionalne su i mrkvice, svo korjenasto povrće, grašak i slično. Ovo je brza varijanta i sasvim je dovoljan obrok.

Izvor: Sanus vita