Chia sjemenke namirnica koju morate imati kod kuće

Updated

Chia sjemenke su ukusne, zdrave, hranjive, pune proteina a brzo se i lako pripremaju. Jačaju imunitet, reguliraju probavu, ublažavaju žgaravicu, snižavaju kolesterol i pomažu kod dijabetesa. Dodaju se u voćne salate, smoothije, mueslle, juhe, od njih se rade pudinzi. Ne moraju se samljeti, bez okusa su pa se mogu koristiti za zgušnjavanje juha i variva, mogu se dodati u kruh, peciva i kolače.

dsc04909

Sadrže šest puta više kalcija od mlijeka, osam puta više omege-3 od lososa, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka, dva puta više kalija od banane. Odličan su izvor proteina i vlakana za vegetarijance i vegane.

Chia sjemenke potječu iz Srednje i Južne Amerike, rastu na nadmorskim visinama od 2000 – 2500 metara. Aztecima i Mayama su uz kukruz, amarnth i grah bile glavni izvor vegetarijanske biljne hrane. Konzumiranje chia sjemenki potiče probavu jer na sebe vežu vodu pa tako olakšavaju prolaz hrane kroz probavni sustav i povećavaju apsorbciju hranjivih tvari.

Sastojci za chia puding:

– 4 žlice chia sjemenki

– 1 žlica organskog raw kakao praha

– 1 dl biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo, zobeno)

– 1 žlica meda

– nasjeckane datulje, orašati plodovi i suho ili svježe voće po želji

Priprema:

Pomijeašti chia sjemenke sa kakaom. Dodati mlijeko i dobro izmješati. Dodati med i opet dobro promiješati. Ostaviti 15-20 minuta u frižideru prije konzumacije.

Foto: morespinachplease/flickr.com