Biljke koje čiste zrak u vašem domu

Updated

S dolaskom hladnijih dana sve češće moramo zatvarati prozore čime sprječavamo ulazak svježeg zraka, osobito tokom dana kada biljke koriste ugljikov dioksid kako bi procesom fotosinteze stvorile hranu i kisik. Također, mnoga istraživanja su pokazala da je zrak u našim domovima, prostorima u kojima radimo, vježbamo jogu ili neku drugu aktivnost pun različitih otrova poput benzena, formalaldehida, trikloetilena i kisilena. Ovi otrovi nalaze se u proizvodima za čišćenje, osvježivaćima zraka, dezodoransima, lakovima za nokte, zavjesama, tepisima, ljepilima i iverici.

Aloe vera

Jedno od najvažnijih istraživanja vezanih uz uporabu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvježavanja zraka provela je NASA 1989. godine kako bi astronautima u svemirskim postajama omogučila što čišći zrak. Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od dvije godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u uredu. U te komore, svakodnevno bi se ubacila točno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmjerila bi se količina štetnih tvari u zraku, te usporedila s količinom izmjerenom prije zagađivanja. Istraživanje je pokazalo da pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Osim što čiste zrak od otrova i toksičnih tvari, određene sobne biljke upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, ubijaju viruse i bakterije, prigušavaju buku, suzbijaju neugodne mirise, oplemenjuju zrak negativnim ionima, snižavaju koncentraciju prašine u zraku, i naravno uljepšavaju prostor. Većinu biljaka je lako nabaviti i vjerovatno ste se susreli s njima u mnogim domovima, na stubištima i uredima.

Sansevieria trifasciata ili ‘svekrvin jezik’

Idealna je za spavaću sobu jer je jedna od rijetkih biljaka koja tijekom noći ispušta kisik, a ne CO2. Osim toga, pročišćava zrak od formalaldehida, benzena, trikloetilena, ksilena i toluena. Stručnjaci smatraju kako je 6-8 listova ove biljke dovoljno za spavaću sobu po osobi, kako bi se popravila kvaliteta zraka. Ova biljka spada u porodicu sukulenata, što znači da ne podnosi temperature niže od 10 stupnjeva. Preko ljeta zahtijeva češće zalijevanje, odnosno kad je zemlja suha, dok ju je preko zime dovoljno zaliti jednom u nekoliko mjeseci.

Sansevieria trifasciata

Bambus palma ili Chamaedorea seifrizii

Iz zraka čisti ksilene, toluene i formalaldehide te osigurava vlagu koja nam je u zatvorenim prostorima prijeko potrebna tijekom zimskih mjeseci. Bambus palma zahtijeva redovito zalijevanje i dovoljno prostora jer može narasti i do tri metra. Iako joj je potrebna veća količina svijetla ne trpi direktno sunce što ju čini pravom sobnom biljkom.

Osim bambus palme, zrak u zatvorenim prostorima čiste i Areca palma, Damska palma (Rapis Excelsa) i Patuljasta urma palma (Phoenix roebelenii)

Bambus palma

Clivia miniata

Ova biljka vrlo brzo čisti zrak i oslobađa kisik, a specifična je jer jako dobro apsorbira i dim cigarete pa ju smjestite u prostoriju gdje se najčešće puši. Biljka zahtijeva svjetlo, no nikako ne trpi direktno sunce i često premještanje. kada je hladnije treba je rijetko zalijevati, osobito ako se nalazi na hladnom mjestu (idealna temperatura zimi 12 – 15 C). Nikako ne trpi vodu stajačicu pa obavezno nakon zalijevanja isrpaznite tanjurić ispod tegle. Cvijeta u kasno proljeće.

Clivia minata

Liljan mira ili Spathyphillum

Ovu biljku bi svakako trebali imati u svom domu jer osim što uklanja benzene, ksilene, toluene, formalaldehide, amonijak, trikloetilene i amonijak, eliminira štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ju je preporučljivo držati u blizini tih uređaja. Obavezno ju kupite ukoliko svoje radno vrijeme provodite za računalom u uredu.

Kako bi što bolje obavljala svoj ‘posao’ redovito čistite listove od prašine, držite ju na toplom, zalijevajte jednom tjedno i povremeno poprskajte s vodom. Ukoliko imate kućne ljubimce, držite ju na njima nedostupnom mjestu jer je za njih otrovna.

Aloe vera ili Aloë barbadensis Miller

Zrak čisti od formalaldehida i benezna, a kad dođe do porasta količine kemikalija u zraku osut će se smeđim točkicama.  Aloe vera je ljekovita biljka. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, među njima vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo te 20 vrsta aminokiselina. Također je blagotvoran za kožu te se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, a gel iz biljke ne starije od tri godine može vam pomoći da zalječite posjekotine i opekline.

Jednako kao i Sanseveria, Aloe Vera spada u porodicu kaktusa i sukulenata koji osim što vrlo učinkovito eliminiraju bakterije, noću dodatno oslobađaju kisik te su idealni za spavaće sobe. Aloe Vera voli svjetlost i dobro je da ljetne mjesece provede vani no pripazite na direktno izlaganje suncu. Ljeti traži više vode.

Engleski bršljan ili Hedera helix

Engleski bršljan uklanja formalaldehide, benzene, ksilene, toluene i trikloetilene. Dobro je nabaviti ovu biljku ukoliko imate kućne ljubimce jer su istraživanja pokazala da smanjuje količinu fekalnih čestica u zraku. Engleski bršljan je izdržljiva biljka koja brzo raste, ali ga je potrebno držati na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Engleski brsljan

Bostonska paprat ili Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’

Bostonska paprat uklanja kisilene i toluene te je najučinkovitija u uklanjanju formalaldehidea. Vlaži zrak, a mirisom ubija viruse i bakterije koji se šire zrakom.Ova biljka jednostavnog izgleda je zapravo nešto zahtjevnija u uzgoju od ostalih. S obzirom da je popularna pod nazivom “kraljica prašume” bitno je da je zemlja uvijek vlažna i da zrak u prostoriji nije suh. Potrebno je redovito uklanjati uvenule listove.

Fikus benjamin ili Ficus benjamina

Uklanja formalaldehide, ksilene i toluene. Iako je ova biljka malo teža za održavanje, potpuno je vrijedna truda jer ju možete oblikovati. Držite ju na svjetlom mjestu, izbjegavajući direktno sunce te pazite da zemlja bude potpuno suha između zalijevanja. U kasno proljeće ju možete iznijeti van.

Zeleni ljiljan ili Chlorophytum comosum

Uklanja formalaldehide, ksilene i toluene. Zeleni ljiljan je odlična biljka za početnike jer je vrlo izdržljiva i zaista ju je teško “ubiti”. Voli indirektno svjetlo i češće zalijevanje (ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi jednom  tjedno).

Zeleni ljiljan

Ficus Robusta

Uklanja formalaldehide, vlaži zrak, uništava mikroorganizme iz zraka. Jednostavan je za održavanje i trpi niže sobne temperature. Velike mesnate listove koje je potrebno čistiti od prašine.