Ayurvedski savjeti o konzumaciji sirove hrane

Updated

Obzirom da se danas jako puno piše o sirovoj hrani i jako je popularno živjeti na salatama i svježem voću, voljela bih se osvrnti na tu temu s ayurvedskog stanovišta.

Naime, ayurveda je nastala prije više od 5000 godina na prostoru tropskog pojasa indijskog potkontinenta. Tamo su temperature uglavnom iznad 25 stupnjeva, a sežu i preko 40-ak stupnjeva.

Savjeti o konzumaciji sirove hrane

Hrana se jako brzo kvari, osobito meso i bitno je da spremite hranu čim prije – tim bolje. Budući da Agni = probavna vatra radi puno bolje jer nam je toplije na takvoj klimi, sirova hrana, lagana i hrskava je dobra opcija. Radi vrućine i brze kvarljivosti, hrana treba biti što jednostavnija i treba nas hladiti, a ne zagrijavati. Stoga je upotreba voća, povrća i sirove hrane poželjnija ljeti nego zimi.

Sirova hrana (time mislim da povrće i voće) ima nekoliko svojstava:

Povrtni, GORKI sokovi:

Voćni, SLATKI sokovi:

Zeleni sokovi:

Kao što sam navela, sve varijante ‘smoothija’, bilo povrtnih ili voćnih hlade tijelo i stoga je najbolje tu i tamo ih popiti tokom vrućih mjeseci. Oni NISU NAMIJENJENI za svakodnevnu upotrebu, osobito ne tokom jeseni i zime u našem podneblju jer će usporavati metabolizam, osobito ako ste i fizički neaktivni.

Važno:

Izvor: sanusvitablog.com