Asane za ublažavanje PMS-a

Updated

Znamo da kada ste u ‘onim danima u mjesecu’, zadnje što vam pada na pamet je da obućete tajice i bacite se na vježbanje.

Ipak, nema stručnjaka koji vam neće preporučiti upravo vježbanje kao najbolji način da ublažite tegobe PMS-a.

pomoć kod PMS-a

Zato, umjesto da posegnete za šećerom koji će samo privremeno zadovoljiti vašu želju, a na duge staze proizvesti još jedan napad grižnje savjesti, smjestite se udobno na pod vaše dnevne sobe i odvježbajte ovih 5 asana.

Istezanje vratnih mišića – Prije nego što počnete, istegnite vratne mišiće. Ne samo da će vas opustiti, već će i umanjiti moguću glavobolju. Kleknite na pod, pa polako počnite okretati glavu na jednu, pa na drugu stranu.

joga istezanje vrata

Marichyasana (modifikacija) – Ova vježba je odlična za umanjenje bolova u donjem dijelu leđa i smanjenje menstrualnih grčeva. Sjednite, jednu nogu savijte u koljenu i spustite na pod, drugu prebacite preko nje. Ruke spojite na grudima u položaju ‘molitve’, pa okrećite torzo na jednu, pa na drugu stranu. Promijenite položaj nogu, pa ponovite vježbu.

vježbe za pms

Upavistha Konasana (modifikacija) – Sjednite na pod s nogama ispravljenim i što više raširenim. Ispružite ruke iznad glave, leđa ispravite, pa polako savijajte torzo prema podu između nogu, spuštajući u isto vrijeme i ruke. Potrudite se da polako izdišete na usta dok radite pokret prema dolje. Ova vježba će vas opustiti i osloboditi nervoze koja je uobičajena za PMS.

joga menstruacija

Parivrtta Janu Sirsasana – Iz prethodnog položaja, savijte jednu nogu tako da stopalom dodiruje unutrašnju stranu bedra druge noge.  Ruku na strani ispružene noge ostavite također ispruženu tik do noge, a drugu prebacite preko glave i zajedno sa torzom vucite ka prstima ispružene noge. Ova vježba će također olakšati bolove u leđima i smanjiti grčeve.

asane za pms

Urdhva Dhanurasana – Još jedna odlična vježba za smanjenje grčeva i bolova u trbuhu i leđima. Lezite na pod, noge savijte u koljenima, a ruke ostavite ispružene. Oslonite se o pete, pa polako podižite stražnjicu izdišući na usta. Zategnite mišiće stražnjice i zadržite pozu nekoliko sekundi. Ruke su za to vrijeme spojene ispod stražnjice. Ponovite vježbu nekoliko puta i ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

najbolje asane za ublažavanje PMS-a

Izvor: mogujatosama.rs