Asane za ublažavanje menstrualnih tegoba

Updated

Oni dani u mjesecu često dolaze sa neugodnim i bolnim osjećajima, a kako više od 80% žena pati od bolova tijekom mjesečnice, važno je znati kako pristupiti tom problemu na holistički način.

Dokazano je da joga pomaže kod bolova povezanih sa mjesečnicom, stoga je ona bolja i učinkovitija od uzimanja tableta ili preskakanja bilo kakvih uobičajenih aktivnosti, primjerice sportskih.

Dah i brojni pokreti i položaji pomažu vam razbistriti um dok otpuštate bol i neugodu. Ti položaji zovu se Yin joga položaji koji, ako se izvode u skladu sa Yin jogom (primjerice zadržavanje položaja 3-5 minuta), dobrobiti se povećavaju kroz produbljivanje položaja, a samim time i većim protezanjem tijela, uz osvješćivanje svih senzacija koje se događaju u tijelu i umu.

U nastavku saznajte koji su to položaji!

  1. Položaj djeteta

Položaj djeteta ili Balasana je položaj za odmor na svim satovima joge. Uz brojne ostale dobrobiti, ovaj položaj pogodan je kod menstrualnih bolova koji se manifestiraju u donjem dijelu leđa. Ovaj položaj radi na protezanju mišića donjih leđa, a također smanjuje bolove i umiruje um.

asane za ublažavanje menstrulanih tegoba

Bitno je fokusirati se na disanje, kao i na to da osjetimo njegov put kroz naše tijelo. Uz to, opuštamo kukove, a torzo slobodno pada na bedra što pomaže olakšati umor ili slabost.

Savjet: Stavite bolster ili jastučić ispod torza kako bi se još udobnije namjestili i bili u mogućnosti dulje držati položaj.

  1. Pretklon naprijed

Pretklon naprijed izdužuje kralježnicu i proteže kukove, te oslobađa od bolova nastalih u nogama i leđima protezanjem kralježnice, tetiva i listova.

Iako je tijelo tijekom mjesečnice iscrpljeno, važno je ustati se i napraviti ovaj položaj nakon dugog sjedenja ili ležanja. Vaše tijelo biti će vam zahvalno zbog ove inverzije koja poboljšava cirkulaciju!

Savjet: Uhvatite se za suprotni lakat i opustite vrat kako bi produbili položaj.

asane za menstruaciju

  1. Koljena na prsa

Ovo je jedan od najučinkovitijih položaja za ublažavanje menstrualnih bolova jer opušta donja leđa i abdomen, te oslobađa od napetosti i bolova. Poboljšava i povećava cirkulaciju u područje abdomena, pomaže unutarnjim organima, smiruje um  i smanjuje zabrinutost i tjeskobu.

Savjet: Dok ste u položaju, povoljno je izmasirati kralježnicu ljuljajući se lijevo-desno te naprijed-nazad.

joga za menstruaciju

  1. Uvijanje kralježnice

Uvijanja i rotacije stimuliraju, čiste i osvježavaju naše unutrašnje organe. Samo nekoliko minuta u ovom položaju opušta živce tijekom mjesečnice i oslobađa bolova u abdomenu.

Savjet: Opustite noge, ramena i kukove i prepustite se gravitaciji. Ako imate problema sa opuštanjem u ovom položaju, postavite bolster ili jastučić ispod koljena.

supta matsyendrasana

  1. Položaj krava – mačka

Iako je ovo malo aktivniji položaj od prijašnjih, on će nam zagrijati tijelo, što je poznat lijek kod menstrualnih bolova. Cat-cow položaj proteže mišiće donjih leđa i abdomena, a pomaže i kod koordinacije i emotivne ravnoteže koji mogu biti malo uzburkani  tijekom ‘onih dana’.

Savjet: Polako prelazite iz položaja u položaj, uzmite vremena koliko vam treba i sami odredite tempo izvođenja. Udahnite u položaju krave, izdahnite u položaju mačke, kada privlaćite bradu prema prsima.

asane krava i mačka

  1. Shavasana

Shavasana je finalna asana na kraju svakog sata joge. Ovaj položaj ne zahtijeva gotovo nikakav trud, a donosi puno toga.

Savjet: Opustite tijelo i um. Osvjestite dodir tijela i podloge i usmjerite pažnju na dah. Kontrolorajući dah kroz duboke udahe i izdahe, um se smiruje, a pažnja više nije na boli.

savasana

Ponekad se teško koncentrirati na bilo što kada osjećamo menstrualne bolove, ali ti neugodni osjećaji ne bi nas smjeli spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Praksa joge može biti nježna i terapeutska alternativa, a bitno je ostati prisutan u sadašnjem trenutku, fokusirati se na dah i prilagoditi praksu svom tijelu.

Izvor: doyouyoga.com
Foto: Unsplash