Asane za blistavi zimski ten

Updated

Svi žele lijepi ten, bez obzira na spol, osobito ten koji blista iznutra. Osim jakog sunca i UV zraka, na našu kožu utječu i zimski uvjeti. Hladnoća i oštar vjetar najčešće isušuju ten, a nedostatk svjetla uzrokuje blijedu i beživotnu kožu na licu.

Joga je jedna od najučinkovitijih stvari koje možemo učiniti kako bi pomogli svojoj koži da ostane lijepa i sjajna.

Liz Lindh, holistička terapeutkinja za kožu i Vinyasa učiteljica, osmislila je za Joga journal devet asana koje će vam pomoći da vaša koža blista i tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Vježbanje joge je proširilo moje povjerenje, dalo mi je alat za upravljanje stresom, i pomoglo mi da postanem sretna, zdrava, živahna žena‘, kaže Lindh. ‘Ništa od toga ne dolazi u boci i ne može se kupiti.

Simhasana

Sjednite na mat u Lotus pozu. Dok udišete, zatvorite i stisnite oči, zategnite sve mišiće lica, te stisnite šake dok savijate laktove. Izdahnite kroz usta dok otvarate oči  što više možete. Usmjerite pogled prema Ajna čakri (Treće oko) između obrva ili vrha nosa. Otvorite usta, jezik usmjerite prema bradi, otvori ruke, raširite prste i zaključajte laktove. Zadržite 5 sekundi. Ponovite 3 puta.

asana lav joga

Adho Mukha Svanasana

Stanite na mat na sve četiri i podignite se u pozu Pas prema dolje. Pobrinite se da su noge raširene u razini kukova, a trbuh uvućen prema kralježnici. Dlanovima pritisnite pod i ponovite 21 put prateći udisaje i izdisaje.

asane za blistavi zimski ten

Virabhadrasana II

Iz asane Pas prema dolje, pomaknite desno stopalo prema naprijed i položite ga između vaših ruku. Snizite lijevo koljeno, držeći desno koljeno na mjestu, pomaknite lijevu nogu prema natrag, pritisnite koljeno u pod i podignite torzo uspravno. Ruke podignite paralelno sa podom. Pogled je usmjeren prema naprijed. Držite 10 udisaja, otpustite i ponovite drugu stranu.

ratnik dva

Utthita Parsvakonasana

Izdužite struk i ispružite svoju desnu ruku iznad savijenog koljena. Udahnite i istegnite lijevu ruku gore prema nebu. Izdahnite i stavite desnu ruku podu pokraj unutrašnje strane vaše desne noge. Lijevu ruku ispužite preko glave, pogled je prema nebu. Ostanite u ovoj asani 10 izdisaja.

joga istezanje

Urdhva Dhanurasana

Iz prethodne poze, vratite se ponovno u Psa prema dolje, stanite na sve četiri i prebacite se na leđa. Savijte koljena, koja su paralelno s kukovima. Ruke položite u blizini uši, s dlanovima na prostici, a vrhovi prstiju neka pokazuju prema ramenima. Laktovi su usmjereni prema nebu. S udahom podižete tijelo u zrak. Pazite da koljena ne odu u stranu. Ostanite u ovoj asani 10 udisaja.

most asana

Shashangasana

Nakon što se spustili na leđa, ponovno se vratite na sve četiri. Odmorite se lagano u pozi djeteta. Nakon toga rukama se primite za pete i podignite kukove točno iznad koljena. Vrh glave položite na pod i lagano uvucite bradu. Držite 10 udisaja i vratite se u pozu djeteta.

Shashangasana

Baddha Konasana

Podignite se iz poze djeteta klečeći i približite svoja stopala tako da su tabani jedan uz drugi. Pete neka budu udaljene od slabina otprilike dvije šake, a koljena neka padaju svako na svoju stranu. Ruke istegnite iza sebe kako bi omogućili da se kralježnica istegne prije nego se nagnete skroz prema naprijed. Ostani u ovoj asani najmanje 20 udisaja.

joga poze za dobar ten

Supta Parivartanasana

Legnite na leđa i duboko izdahnite dok vam čitava leđa ne sjednu čvrsto u prostirku. Na udah podignite obje noge savijene u koljenima prema prsima i s izdahom pošaljite noge u desnu stranu te s desnom rukom nježno pritisnite koljena prema podu, a lijevu ruku ispružite u lijevu stranu. Glava je nježno okrenuta prema ispruženoj ruci (lijevo). Pripazite da su vam savijena koljena u razini kukova i da je rame lijeve ruke u podu. Prodišete u ovoj izrazito ugodnoj asani par udaha i izdaha te promijenite strane tako da noge sada prebacite u lijevu stranu, dok je desna ruka ispružena u desnu stranu kao i glava. Ako vam se koljena u ovoj asani ne dižu od poda možete obje ruke raširiti svaku u svoju stranu.

Liz Lindh

Savasana

Privucite obje noge i položite ih na prsa te ih zagrlite, pretvarajući se u loptu. Udahnite i ispružite se na matu. Noge ispružite do krajeva mata, a ruke položite sa strane sa dlanovima okrenutima prema nebu. Zatvorite oči i opustite se u ovoj asani 7 do 10 minuta.

corpse pose

Izvor: jogajournal.com