4 blagotvorna djelovanja ružine vodice

Updated

Bilo da ju mirišete, špricate na sebe ili pijete – baršunasta tekstura ružine vodice i njezina nježna aroma odmah vas dovode u stanje potpunog blaženstva. Kao da je esencija indijske kupke zatvorena u bočici i stavljena na policu kako bi vam aktivirala već zaboravljena sjećanja na opuštajuće odmore. Ružina vodica dobiva se destilacijom ružinih latica u svježoj vodi, tako voda zadržava vitamine, minerale, ulja i esenciju. Poznato je kako postoji mnogo načina za korištenje ružine vodice, a svaki je poseban na svoj način. Ipak, jedno je sigurno – kada počnete s korištenjem, nećete moći prestati.

  1. Čini kožu sjajnom

Ružine latice jedan su od najvećih izvora vitamina C, također sadrže velike količine vitamina A, vitamina E i vitamina B. Bilo da ju pijete ili njome samo špricate svoju kožu – ona će zagarantirano uživati u svim njenim blagodatima!

  1. Pomaže u liječenju ekcema i psorijaze

Imate li suhu kožu sklonu pucanju? Patite li od kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze? Te bolne pojave na koži svakako će ublažiti ružina vodica koju u ovom slučaju možete koristiti kao toner.

Izlijte vodicu na dlan i nanesite na kožu kružnim potezima. Ona će odmah smiriti upaljenu kožu i opskrbiti ju potrebnim vitaminima i mineralima.

Ako želite pojačati djelovanje, savjetujemo vam da na osjetljiva područja prvo nanesete ružino ulje, a zatim ružinu vodicu. Na ovaj način će ulje prodrijeti dublje u kožu, koja će postati podatnija i mekša.

  1. Smanjuje razinu stresa

Prema perzijskim običajima, poznato je kako ružina vodica pomaže u liječenju depresije i stresa. (posebice sezonske depresije). Pokušajte se što manje izlagati stresu, a korištenje ružine vodice u ovom će slučaju poslužiti poput aromaterapije za smirenje.

Izlijte ružinu vodicu u dlan i nanesite na pulsirajuća područja kao što su vrat i srce te na dio tijela u kojem osjećate napetost. Esencije ruže na ovaj će način ući u vaš krvotok (unutar 10 sekundi) zbog čega ćete ubrzo osjetiti veliko olakšanje.

Još jedna opcija za smanjenje stresa jest odvojiti nekoliko trenutaka u danu i lagano piti vodicu. Uživajte u njoj. Pokušajte osjetiti njezinu baršunastu i nježnu aromu. Dopustite joj da vas uspori i opusti.

  1. Potiče zdravu probavu

Sljedeći put kada osjetite tegobe u trbuhu, posegnite za ružinom vodicom. Ona će hidratizirati vaše tijelo i primiriti vaš imunološki sustav. Djeluje antikonvulzivno, protuupalno i laksativno što znači da ćete moći reći zbogom ostalim laksativnim napitcima.

4 blagotvorna djelovanja ružine vodice

Napravite sami ružinu vodicu:

Ako imate vlastite, organske ruže napravite sami svoju ružinu vodicu. Ako su nečim tretirane ili ih namjeravate kupiti iz cvjećarnice, a ne znate jesu li organskog uzgoja, radije se nemojte upuštati u vlastitu pripravu. Kemikalije s tretiranog cvijeća nanijet ćete na vlastitu kožu. Ako imate ruže iz organskog uzgoja, možete vrlo jednostavno sami napraviti količinu koja će vam biti dostatna za nekoliko dana, a potom postupak ponoviti. Nije preporučljivo odjednom napraviti veće količine jer ima svoj rok trajanja.

Postupak:

Stavite ružine latice u emajliranu posudu u visini 5-6 cm. Latice prelijte destiliranom vodom toliko da ih prekrije. Lončić stavite na vatru i zagrijavajte tako dugo dok latice ne izgube boju. Voda će poprimiti boju latica, a na površini će se pojaviti ružino ulje. Ostavite zatim da se ohladi. Latice procijedite i tekućine stavite u sterilne bočice i dobro zatvorite. Ovako pripremljenu ružinu vodicu možete čuvati u hladnjaku tjedan dana.

Izvor: yoganonymous.com/vecernji.hr