Živčani sustav u Ayurvedi

Updated

Ima perioda kada smo oduševljeni da nas netko dira i mazi, masira, dobro spavamo i ne uzrujava nas svaka sitnica. Ima dana kada smo jako osjetljivi na buku, imamo osjećaj da titramo iznutra, osjećamo da nam srce lupa u grlu ili teško zaspimo. Sve to ima veze sa živčanim sustavom. Dosha koja upravlja živčanim sustavom je Vata dosha. Ona je kraljica jer upravlja svime što se u tijelu miče i ima ciklus. Vrlo je promijenjiva, lagana i zavlači se svugdje gdje ima mjesta, a to je jedna od osnovnim karakteristika elementa Zraka, koji je sastavni dio Vata doshe, uz Eter.

Živčani sustav u ayurvedi

Jedan od elemenata živčanog sustava su simpatikus i parasimpatikus. Simpatikus reagira kada osjećamo prijetnju, strah i potiče rast krvnog tlaka, ubrzani puls i priprema nas na bijeg ili borbu. Disanje postaje plitko i ubrzano i postajemo napeti. Kada aktiviramo parasimpatikus, radimo suprotno i smirujemo tlak, puls, disanje i smirujemo se. Kada smo u dugotrajnom stresu, naš živčani sustav se ne može sam vratiti u ravnotežu i treba mu pomoć.

Kako si možemo pomoći?

Svjesno duboko disanje u abdomen (trbuh) aktivira parasimpatikus i smiruje nas. To je jedan od najboljih i najbržih načina. Slijedeće što možemo učiniti jest masaža toplim uljem. Budući da se cijela koža sastoji od završetaka živčanog sustava, ona čini najveću površinu preko koje možemo djelovati na živčani sustav.

Abhyanga, ayurveda

Abhyanga je ayurvedska samomasaža koja direktno utječe na smirivanje Vata doshe, koja je odgovorna za upravljanje našeg živčevlja. Vata dosha je hladna i zato trebamo zagrijati ulje u posudici tople vode, biti u toploj kupaonici, u miru i nanijeti toplo ulje na cijelo tijelo. Isključujemo lice, jer svatko ima posebnu kozmetiku za lice i nije nužno da nanosimo ulje na njega, ali vlasište je jedna od poželjnih točaka. Vata  dosha se smiruje od toplih i uljnatih supstanaca i abhyanga je idealan i brz način kako se primiriti. Ne djeluje samo na smirivanje živčanog sustava, već i na sve aspekte kojima Vata upravlja, a to su eleminacija, probava, spavanje, reakcije, energija, inspiracija.

Obučemo se u staru odjeću i 15minuta pričekamo u miru da se ulje upije. Nakon toga se otuširamo u toploj vodi (nikako naizmjenično topla-hladna) i smirimo se.

Abhyanga se radi na prazan želudac, rano ujutro ili prije spavanja.

Sezamovo ulje je idealno za Vata doshu jer je tople kvalitete i vrlo je hranjivo, što odgovara Vati.

Više uputa možete dobiti od svog ayurvedskog terapeuta, ovisno o tome koje ulje želite koristiti i je li abhyanga za vas i u kojim slučajevima.

Izvor: sanusvitablog.com
Foto: hindustantimes.com