Zdravim smoothijima obilježite svjetski dan banana

Updated

Većina voća i povrća ima svoje doba kada sazrijeva i kada ga možemo koristiti kao zdravu namirnicu. No, banane su voće koje nam je dostupno uvijek, ljeti i zimi. O njezinim blagodatima već znaju i vrapci na grani, a zapravo jedini nedostatak ovog ploda je taj što ne raste u našim krajevima. Ako postoji Noć vještica i prvoaprilska šala, nije niti čudo da postoji i Svjetski dan banana. Službeno treća srijeda u mjesecu travnju označuje se kao Dan Banana, pa stoga sretan vam današnji dan! Predlažemo da ako već nemate kod kuće banane, prošećete do obližnje trgovine jer vam donosimo recept za sočne i zdrave smoothije pune dobrih ugljikohidrata, vlakana i različitih vitamina i minerala.

banana, kikiriki, smoothie

Smoothie od banane i sezama

U blender ili mješalicu izmiješajte sojino mlijeko, tofu, tahini, sezamove sjemenke, med, pčelinji pelud i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se smjesa ne pretvori u kašu i postane glatka. Dodajte kriške banane i opet miješajte na velikoj brzini dok smjesa ne postane jednolika. Uživajte u ovom čarobnom smoothieju koji dodatno možete ukrasiti sezamovim sjemenkama.

datulje, banana, smoothie, sjemenke

Smoothie od banana i datulja

Jogurt, tofu, banane, datulje, ulje od lanenih sjemenaka, ekstrakt vanilije i pčelinji pelud izmiješajte u miješalici ili u sokovniku. Miješajte dok se mješavina ne pretvori u jednoliku kašu. Kao ukras možete dodati isjeckane sušene datulje kao ukras. Ovaj smoothie bogat je vitaminom B6 kojim obiluju banane i željezom koji sadrže datulje. Osim toga, slasan okus datulja, savršena je nadopuna finim bananama.

kakao, ekstrakt vanilije, sojino mlijeko

Smoothie od čokolade, kikirikija i banane

Izmiješajte u miješalici ili u sokovniku sojino mlijeko, maslac od kikirikija, kikiriki, čokoladu, proteinski prašak na bazi sirutke, ulje od lanenih sjemenaka, med i pčelinji pelud. Miješajte na velikoj brzini dok se smjesa ne pretvori u jednoliku smjesu. Dodajte ploškice banana i opet miješajte na velikoj brzini dok smjesa ne postane glatkom. Ovaj smoothie bogat je kalijem i resveratrolom koji je snažan antioksidans.

Foto: Flickr