Zašto svi trkači trebaju barem 10 minuta joge

Updated

Trkači imaju tendeciju izbjegavati jogu misleći da je dosadna i da zapravo nije vježba. Međutim, sličnosti između svijeta trčanja i svijeta joge su ogromne. Trkači kvalitetu svoje vježbe mjere u terminima ravnoteže između truda i lakoće, a joga je disciplina koja usavršava umjetnost između truda i lakoće. Trkačima trčanje služi da se ohlade, razbistre glavu i dostignu zamišljeni cilj, a joga je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina za održavanje zdravlja, povezivanja sa sobom i uspostavljanje unutarnjeg mira.

No, unatoč mnogim sličnostima, joga i trčanje se i nadopunjavaju. Na primjer, ponavljanje pokreta i visoki intezitet u trčanju često vode do ozljeda, a joga osnažuje tijelo kroz mnoge vježbe niskog inteziteta što je izvrstan način da se bolovi i ozljede spriječe. Također, trkači nisu baš poznati po tome da slušaju potrebe svoga tijela i odmore se kada je potrebno, a joga je izvrstan način da osoba osvijesti potrebe svoga tijela, prizna kada joj je odmor baš potreban i, najvažnije, da bude u redu s tim.

Stručnjaci i treneri trčanja naglašavaju prednosti među-treninga za trkače i uloge koju takve aktivnosti imaju u izgradnji snage kod sportaša bez stvaranja ozljeda. Ali s toliko mnogo mogućnosti i malo vremena što trkači trebaju činiti?

Zašto svi trkači trebaju barem 10 minuta joge?

Ako ste trkač koji ima vremena da ubaci samo jedan među-trening u svoj pretrpani raspored, teško da ćete naći nešto bolje od joge jer vam ona omogućuje da se rastegnete, ojačate i spriječite ozljede. Joga zaista nudi najviše za vaše trkačke potrebe i ima sve da trkači trče duže, snažnije i bez ozljeda.

Ako još uvijek niste uvjereni da je joga za vas, probajte izvesti nekoliko Pozdrava Suncu. Zaista, samo nekoliko minuta ove jednostavne vježbe vam može pomoći da osjetite sve divne prednosti joge.

Kada trčite u vašem tijelu se prvenstveno događa:

  1. Vaši kvadricepsi i mišići stražnje lože pokreću koljena
  2. Mišići stražnjice i bokova pokreću bokove
  3. Mišići trupa stabiliziraju bokove i kralježnicu
  4. Mišići donjeg dijela nogu pokreću gležnjeve i apsorbiraju udarce
  5. Vrat, ramena i leđa suptilno pokreću ruke kako bi umanjili napetost u gornjem dijelu tijela

Pozdrav Suncu ili Surya Namaskar A ima sljedeće funkcije:

  1. Osnažuje i isteže mišiće kvadricepsa i stražnje lože
  2. Osnažuje i isteže mišiće stražnjice i bokova
  3. Osnažuje i isteže mišiće trupa
  4. Osnažuje i isteže mišiće donjeg dijela nogu
  5. Osnažuje i otpušta napetost iz vrata, ramena i leđa

Dijelovi tijela koji vam omogućavaju da trčite su isti dijelovi tijela u kojima gradite snagu kada se krećete tijekom Pozdrava Suncu. Stoga, ukoliko tražite pravu nadopunu trčanju, pronašli ste rješenje.

Joga također odgovara na pitanje što činiti prije ili nakon trčanja, treba li se istegnuti ili ne, odgovor je potpuno prilagođen tipu trkača.

Trčite ujutro? Pozdravi Sucu su vrlo dinamično zagrijavanje koje priprema vaše tijelo za trčanje.

Trčite poslijepodne ili navečer? Nekoliko ponavljanja ove sekvence su odličan način da ohladite, resetirate tijelo i um nakon trčanja.

Dan bez trčanja? Pozdravi Suncu su odličan način da obavite brzinsku vježbu istezanja i osnaživanja bilo kada i bilo gdje.

Osim Pozdrava Suncu, provjerite koje će vam još asane pomoći da pomognete svoje tijelu prije ili nakon trčanja u tekstu: Joga za trkače.

Izvor: yogiapproved.com
Foto: pixabay.com