Zašto svaka ‘supernamirnica’ nije zdrava za svakog?

Updated

Tržište je danas puno namirnica poznatih pod nazivom ‘superhrana‘. To su uglavnom namirnice koje nisu s našeg podneblja, a sadrže mnoge prednosti za poboljšanje općeg stanja organizma. Mnogi zbog narušenog zdravlja posežu za ovakvim namirnicama bez da se najprije informiraju ili posavjetuju s liječnikom, što može dovesti do neželjenjih nuspojava odnosno kontraindikacija. Također, pretjeruju u doziranju i kombiniranju ovakvih namirnica. Sa svakom namirnicom treba biti oprezan i paziti na količinu koju unosimo i svakako se treba posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumacije.

Zašto svaka 'supernamirnica' nije zdrava za svakog?

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume.

kurkuma kontraindikacije

Doziranje

Nikad ne uzimati na prazan želudac. Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati. Dakle, otprilike 1 žličica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta tjedno.

Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne žličice) jednom tjedno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavjetujte se s liječnikom.

Đumbir

Đumbir je jedna od najljekovitijih biljaka koja se može koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja. Ipak, đumbir se treba koristiti pažljivo jer neće odgovarati svima.

đumbir kontraindikacije

Đumbir može spustiti razinu šećera u krvi i dobar je za dijabetičare koji kontroliraju razinu šećera isključivo putem prehrane. No, dijabetičari koji uzimaju lijekove ili inzulin mogu koristiti đumbir isključivo uz prethodno savjetovanje s liječnikom. Naime, đumbir u kombinaciji s lijekovima može previše spustiti razinu šećera i povećati rizik od nastanka hipoglikemije.

Neki lijekovi za kontrolu razine krvnog tlaka mogu doći u interakciju s đumbirom. Razina tlaka tada može postati preniska, a također se može narušiti i srčani ritam.

Žučni mjehur se nalazi ispod jetre i spojen je sa žučovodom. Žučni mjehur služi kao skladište za žuč koja razgrađuje mast u crijevima. Ako žučni kamenci krenu u žučovod, mogu blokirati protok žuči zbog čega se žuč vraća u jetru.

Đumbir potiče stvaranje žuči pa osobe koje pate od žučnih kamenaca mogu imati previsoku razinu žuči u žučnom mjehuru. Neki stručnjaci preporučuju uzimanje đumbira za uklanjanje žučnih kamenaca, dok neki smatraju da je u takvim situacijama bolje u potpunosti izbjegavati đumbir. Upravo zato je važno posavjetovati se s liječnikom prije početka uzimanja đumbira. Vrlo vjerojatno ćete ga smjeti uzimati, ali u manjim količinama.

Dosadašnja istraživanja su dala kontroverzne rezultate po pitanju uzimanja đumbira tijekom trudnoće. Jedno istraživanje je pokazalo da đumbir može utjecati na spol djeteta, a drugo istraživanje je pokazalo da đumbir može povećati rizik od nastanka spontanog pobačaja. Žene vrlo često koriste đumbir kako bi ublažile jutarnje mučnine, a stručnjaci savjetuju da ga ne uzimate bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Postoji povećan rizik od nastanka krvarenja tijekom trudnoće pa stručnjaci preporučuju da đumbir u potpunosti izbjegavate ako patite od poremećaja krvarenja. Što se tiče porođajne težine ili urođenih poremećaja, dosadašnja istraživanja su pokazala da đumbir nema nikakav utjecaj.

Doziranje

Stručnjaci ističu da osobe koje ne pate od nikakvih medicinskih stanja dnevno mogu uzimati 4 grama đumbira u prahu. Trudnice dnevno smiju uzimati 1 gram đumbira u prahu. U istraživanjima u kojima se proučavao utjecaj đumbira na zdravlje najčešća doza je bila 250 miligrama do 1 gram đumbira 3 do 4 puta dnevno.

Ginko biloba

Ginko biloba, također poznat kao ‘viline vlasi‘ postoji već 300 milijuna godina i time nosi status najstarije preživjele vrste drveća na Zemlji.  Ova drevna biljka djeluje na poboljšanju iskoristivosti kisika i na taj način poboljšava pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti. Pomaže u liječenju Alzheimerove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, bolesti krvožilnog sustava i mnoge druge.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Natural Products, pokazalo je da ginko sadrži potencijalno otrovnu tvar nazvanu ginkotoksin. Čini se da ginkotoksin igra važnu ulogu kao pokretač biokemijskog puta koji dovodi do epileptičnog napada. Dokazi govore u prilog da ginko može stupiti u interakcije s lijekovima kojima se epilepsija inače liječi i smanjiti njihovu efikasnost.

Doziranje

Na tržištu postoji niz preprata ginka raznih doza od 40-120 mg. Dnevna doza ginka je 120 mg. Preporučuje se upotreba od 6-8 tjedana. Nakon toga se preporučuje stanka ili ako nema poboljšanja, potrebno je potražiti mišljenje liječnika o opravdanosti daljnje upotrebe. Listovi ginka nisu prikladni za uporabu u obliku čajnih napitaka.

Chia sjemenke

chia sjemenke kontraindikacije

Chia sjemenke – superzdrave Chia sjemenke  imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, a pune su i proteina, minerala i antioksidansa.

Kako u želucu nabubre, mogu stvoriti želatinoznu masu koja može izazvati bolove u trbuhu, vjetrove i nadutost. Također, bogate su fitatima koji mogu ometati apsorpciju nekih minerala poput cinka.

Kod nekih pojedinaca, Chia sjemenke mogu uzrokovati suzenje očiju, osip, naticanje jezika, probleme s disanjem, povraćanje i proljev.

Doziranje

Dnevna preporučena doza chia sjemenki je 20g.

Spirulina

spirulina kontraindikacije

Spirulina je modrozelena alga koja je bogat ivor hranjivih tvari; biološki punovrijednih proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osim bjelančevina i aminokiselina sadrži i vitamine A, D i vitamine B skupine. Od minerala sadrži kalij, kalcij, željezo i magnezij. Bogata je klorofilom i antioksidansima.

Doziranje

Preporučena dnevna doza je 3-6g (1-2 čajne) žličice.

Maca prah

Korijen Maca praha sadrži visok postotak hranjivih tvari koje su neophodne za život: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Također je adaptogen – adaptogen je tvar u našem tijelu koja ima važnu ulogu u povećanju otpornosti organizma, opskrbu energijom, jačanju imunološkog sustava i spriječavanju stresa. Usko utječe na hormonalni sustav, koji će izravno utjecati na gotovo sve ostalo: energetsko stanje organizma, rast, seksualnu izdržljivost i sveukupno zdravlje. Sadrži vitamine B1, B2, B12 i C koji osiguravaju pravilno funkcioniranje srca, pretvorbu ugljikohidrata u energiju, rast stanica i odgovarajuću proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Doziranje

Preporučena primjena Maca korijena je 1-3 čajne žličice dnevno. Ne dodajte ga na hranu koja je vruća, jer će izgubiti sve svoje prednosti.

Foto: Pixabay