Zašto prakticiramo jogu bosih nogu?

Updated

Kada dođete na joga sat u studio, prvo što morate napraviti je, izuti cipele i čarape. Joga se prakticira bosih nogu već stoljećima i za to postoje mnogi razlozi. Donosimo vam nekoliko razloga zašto je dobro prakticirati jogu bosih nogu.

Jača vaša stopala

Kada vježbate bosonogi, aktiviraju se i najmanji mišići na stopalima koji su neaktivni kada nosite cipele. Na taj način postižete da su vam stopala jača i zdravija.

Pomaže vam da asanu izvedete pravilno

Kao što znate, vaše tijelo je vaš hram u kojem se nalazi duša. A vaša stopala su temelj ovog hrama. Puno je lakše postići ravnotežu kada stopala dodirnu površinu.

Također, neke asane zahtijevaju da se uhvatite za nožni palac. To nećete uspijeti ako su vam stopala prekrivena čarapama.

Zašto prakticiramo jogu bosih nogu?

Masira vaša stopala

Kada bosim stopalima dodirnemo površinu, stimuliraju se živčani završeci u stopalima. Ti živčani završeci šalju signale u mozak, što omogućuje tijelu da shvati i postigne pravilnu ravnotežu i poziciju zglobova.

Ukoliko imate neki razlog zašto trebate nositi čarape tijekom prakticiranja joge, na primjer, hladno vam je za stopala ili ste jako zabrinuti zbog načina na koji vaše noge izgledaju, sasvim je u redu nositi čarape, niti jedan učitelj vam ne bi trebao zbog toga prigovarati. Također, možete kupiti posebne čarape koje su namijenjene baš za prakticiranje joge. U svim ostalim slučajevima, preporučuje se prakticiranje joge bosonogi. Sigurno je, udobno i vrlo zdravo!

Izvor: yoga.com
Foto: pixabay.com