Kako zaštititi koljena na satu joge?

Updated

Koljeno je najveći zglob ljudskog tijela, a smatra se i najkompleksnijim. Kao takav, sklon je ozljedama i povredama. Procijenjeno je da će se do 2030. godine operacije koljena porasti na 3,5 milijuna po godini. Uz to, bol u koljenu je na drugom mjestu najčešćih kroničnih bolova. Uzroci boli mogu biti brojni, a liječnici preporučuju vježbe joge kod uklanjanja bolova ili oporavka koljena. Ali postoji rizik od neadekvatne zaštite koljena na satovima joge što može ostaviti brojne posljedice.

U nastavku pročitajte prijedloge i modifikacije određenih položaja koji će vam pomoći na satu joge ili kod vježbanja kod kuće.

Odaberite vrstu joge koja odgovara vašem tijelu

Ukoliko ste već imali iskustva sa bolovima u koljenu, dobro razmislite koja vrsta joge je povoljna za vas. Također provjerite i znanje vašeg učitelja, i radije potražite nekoga sa terapeutskim iskustvom i znanjem. Sporiji satovi na kojima se položaj drži duže pomažu vam više se skoncentrirati na položaj i namještanje. Satovi koji uključuju skakanje ili varijacije položaja lotus možda nisu najbolji izbor, ili ih morate prilagoditi svom tijelu. Ali svakako najbitnija stvar je da se posavjetujete sa svojim liječnikom oko toga koje vježbe smijete, a koje ne smijete izvoditi, pogotovo ako ste imali operaciju.

Zagrijte se na pravilan način

Bez obzira imate li problema sa koljenima ili ne, svaki jogi mora znati pravilan način zagrijavanja i razgibavanja siguran za koljena, ali i ostatak tijela. Najbolje pravilo je za to da radite ono što vam se čini ugodnim i pri čemu ne osjećate bolove. Svaki položaj koji vam zadaje nelagodu nije dobar za vaše tijelo. Klasičan primjer je lotus, koji, ako se sili, može dovesti do povreda središnjeg meniskusa, jednog od hrskavičnih diskova u koljenu.

Modifikacije položaja

Položaj heroja (Virasana)

Koristite blok, bolster ili jastučić za položaj heroja koji ćete položiti između stopala što smanjuje pristisak sa koljena. Možda ćete morati eksperimentirati sa pomagalima dok ne nađete najugodniji položaj.

Položaj heroja (Virasana)

Čučanj (Malasana)

Osobe koje se kratko vrijeme bave jogom, a osjećaju bolove u koljenu, u čučnju ne bi smjeli spuštati kukove ispod visine koljena. Bolje bi bilo ostati u položaju stolca (utkatasana). Osoba koja ne osjeća bolove u koljenu može prijeći u položaj malasane tako da sjedne na 2 bloka i podesi visinu kako im odgovara, i tako smanje pritisak na koljena u tom položaju.

Kako zaštititi koljena na satu joge?

Golub (Rajakapotasana)

Kukove je povoljno razgibati prije nego što pokušate bilo što gdje biste mogli opteretiti koljena. Ukoliko osjetite bolove dok vam je list okrenut prema unutra kao u položaju leptira (baddha konasana) ili turskom sjedu (sukhasana), položaji poput goluba mogu biti previše za koljena. Bolja opcija bio bi ovaj restorativni položaj – jedno stopalo prebacite preko koljena druge noge koju podižte i privlačite sebi, a na taj način istežete kuk suprotne noge. Kralježnica je cijelo vrijeme na podlozi.

vježbe za koljena

Položaj djeteta (Balasana)

Korištenje bolstera može ponovno vratiti ugodu u ovaj položaj, a sve što trebate je postaviti ga ispod abdomena, obgrliti ga rukama i opustiti glavu na jedan obraz.

varijacija položaja djeteta

Mačka (Marjaryasana)

Oslobodite svoja koljena u položaju mačke i jednostavno ispod listova stavite dekicu, a kapice koljena na rub.

koljena ozljede joga

Stolica (Utkatasana)

Ukoliko u ovom položaju stavite blok između koljena, osigurat ćete pravilno i sigurno poravnanje koljena u liniji sa nožnim prstima.

joga vježbe za koljena

Stojeći i sjedeći položaji

Trokut (Trikonasana) i sve njegove varijacije, kao i položaji za ravnotežu na jednoj nozi izvrsni su za jačanje nogu, ali često se one izvode nepravilno što može imati kobne posljedice za koljena: ozlijede ligamenata, bol, otok, i ograničen broj pokreta. Kako biste to spriječili, slobodno malo opustite kapicu koljena.

Što se sjedećih položaja tiče, posebnice pretklona, sjedite na dekicu ili neko drugo pomagalo kako bi oslobodili zdjelicu i spustili koljena ispod razine zdjelice.

Primjenite ove savjete i na svoju praksu, poštujte svoje tijelo i ograničenja. Joga praksa će biti uspješna samo ako slušamo svoje tijelo i poštujemo njegove mogućnosti. U protivnom, praksom ćemo postići ono suprotno, ozlijediti tijelo i trpiti posljedice.

Izvor: yogaintenational.com