Vodič o adaptogenima za balans hormona i snižavanje stresa

Updated

Adoptogeni su široka skupina porodice biljaka i biljnih lijekova koje se koriste tisućama godina diljem svijeta. Da bi se nazivala adoptogenom, biljka mora ispuniti tri posebna uvjeta:

Kako adoptogeni djeluju u tijelu

Adoptogeni balansiraju hormone i pomažu pri snižavanju hormona stresa, ali odlični su još za puno toga. Simpatički živčani sustav, sustav tijela koji upravlja stresom, kontrolira stotine živčanih puteva koji su odgovorni za upalne procese. To je važno zato jer nas ovaj ludi, hektični, moderan svijet često iscrpljuje, pridonosi upalama, iritacijama, gladi i emotivnoj istrošenosti što može voditi do hormonalnih poteškoća poput kroničnog umora, niskog seksualnog libida i problema sa štitnjačom.

Adoptogeni pružaju našem sustavu za stres veliku utjehu jer kontroliraju razine upala. Kronične upale su povezane sa mnoštvom zdravstvenih problema, a današnja moderna medicina upravo adaptogene smatra zaslužnima za mnoge zdravstvene benefite poput: snižavanja razine kortizola (hormona stresa), obnavljanja stanica mozga, ublažavanja depresije i anksioznosti, zaštite zdravlja srca, zaštite jetre, prevencije nastanka i borbe protiv raka, snižavanja kolesterola, zaštite od radijacije, balansiranja imunološkog sustava, te smanjenja umora.

Vodič o adaptogenima za balans hormona i snižavanje stresa

Vrste adoptogena

Svi adoptogeni se bore protiv upala i općenito pružaju odmor za adrenalin, hormone štitnjače i spolne hormone. Ali svaki adoptogen ima poseban sustav djelovanja.

Donosimo 12 najpopularnijih adaptogena i ono što biste trebali znati o njima:

Različite vrste ginsenga, azijski bijeli, azijski crveni, američki bijeli su odlične za ljude koji trebaju dodatnu energiju, puno bolji izbor nego kofein.

Umrvljeni prah bisera je obličan izvor aminokiselina koji pomažu njezi kože, kose i noktiju.

Rhodiola rosea je odličan izbor za ljude koji se bore protiv kroničnog umora i fibromialgije. Upozorenje: ukoliko ste osjetljiviji, rodiola vas može držati budnima cijelu noć.

Biljka sa crvenim bobicma slatko-kiselog okusa izvrsna je za balans adrenalina.Šilajit – pomoć pri rastu spolnih hormona

Ljudi sa niskim libidom ili razinom spolnih hormona mogu imati koristi od ove biljke. Ajurvedska biljka se prevodi kao ‘osvajač planina i uništavatelj slabosti‘.

Zvijezda među adaptogenima, ova biljka je izvrsna za ljude koji imaju problema sa štitnjačom i česte promjene raspoloženja. Dolazi iz porodice velebilja te se ne preporučuje ljudima sa autoimunim bolestima i trudnicama.

Maka je odlična za prirodno podizanje energije i umirenje anksioznosti. Bogata je vitaminom C koji je potreban našem imunološkom sustavu. Postoje tri vrste praha make: crveni, žuti i crni. Crvena maka je slatkog i srednje slatkog okusa. Žuta maka je najmanje slatka, a crna je slatko-gorkog okusa.

Tulsi je odličan za ljude koji imaju problema s koncentracijom i pamćenjem jer povećava kognitivne funkcije. Također, pomaže kod nadutosti i plinova.

Još jedna izvrsna biljka za bolji libido, tisućama godina poznata u kineskoj medicini.

Ovaj adaptogen je bogat amniokiselinom L-DOPA koja je prethodnik neurotransmiteru dopaminu što znači da je odličan za smirenje.

Sibirski ginseng (Eleuthero) – podiže energiju

Ukoliko imate težak dan ili tjedan, ovaj adaptogen će vam podići razinu energije.

Postoji i posebna skupina adaptogena koju čine ljekovite gljive koje također balansiraju razine hormona i štite imunološki sustav. Ovdje spadaju: chaga, shiitake, sunčeva pečurka (himematsutake), resasti igličar (lion’s mane), šarena tvrdokoša (turkey tail), kordiceps (cordyceps), hrastova sjanica (reishi).

Kako koristiti adaptogene

Eliksir za podizanje spolnih hormona

Sastojci:

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u mikseru, potom stavite u vruću vodu 3 do 5 minuta, ostavite da se ohladi i servirajte.

Eliksir protiv upala

Sastojci:

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u mikseru, servirajte hladno ili ugrijte te servirajte.

Smoothie za podizanje hormona štitnjače

Sastojci:

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u mikseru i servirajte.

Osvježujući čaj za balans adrenalina

Sastojci:

Priprema:

Polijte sastojake sa 1 ili 2 šalice vruće vode, ostavite da odstoji 15 minuta, stavite malo leda i servirajte.

 

Stvorite rutinu koja odgovara vašem tijelu

S obzirom da smo svi različiti, ukoliko imate problema s hormonima i želite lijek koji funkcionira konzultirajte se s liječnikom i/ili certificiranim stručnjakom.

Izvor: mindbodygreen.com

Foto: gngnutra.com