Vježbajte po mjeri svoje doše

Updated

Prema ayurvedi, sve ljude pokreću tri osnovne kvalitete, odnosno doše – Vata, Pitta i Kapha, koje određuju karakteristike našeg uma, tijela i emocija. Vata doša predstavlja prostor i vjetar i povezuje se s kretanjem, Pitta doša (vatra i voda) odgovorna je za transformaciju, dok je Kapha doša (zemlja i voda) povezana sa strukturom.

ayurveda

Svaki čovjek u svom tijelu, umu i duši ima određenu količinu sve tri doše, ali jedna je uvijek dominantna. Najvažnije je uspostaviti balans ovih segmenata, jer u suprotnom dolazi do poremećaja u organizmu i psihi, a ravnoteža se najbolje postiže pomoću joge. Kombiniranje ove discipline donosi balans, unutrašnji mir, veću svjesnost i bolje zdravlje.

Kako to izgleda u praksi

U suštini, doše u ravnoteži dovode suprotnosti i taj princip se u jogi može primijeniti na ritam, koncentraciju i disanje tijekom vježbanja, bez potrebe da se opredjeljujete za asane koje balansiraju doše. S obzirom na to da je vata povezana s kretanjem i može biti prilično nestalna kada je van ravnoteže, potrebno je da vježbate smireno i sistematski, kako biste ‘ukrotili’ tu došu. Mirujte duže i fokusirajte se na snagu i fleksibilnost uz laganije i opuštenije disanje.

Kada je riječ o Pitti, poželjno je da vježbate bez određenog cilja i sa što manje naprezanja. Ovo pomaže kod postizanja balansa poletne, impulzivne i ponekad vatrene energije Pitte. Izdisanje na usta korisno je za izbacivanje viška topline.

doša, ayurveda

Kapha doša tipovi imaju koristi od energičnije, dinamičnije joge. Ovaj način vježbanja pomaže da se smanji višak kapha energije koja može odvesti u letargiju. Ravnomjerno disanje odgovara kraćem boravku u svakom položaju, kako bi se … što više kretanja.

Ova osnovna načela prilagodit će jogu odgovarajućem tipu doše, što je jednostavan način da se naprave male, korisne promjene koje će biti dobra polazna točka za nastavak prilagođavanja. Daljnjim prakticiranjem joge i Ayurvede mogu se kreirati vježbe koje će pružiti nešto više od fizičke koristi i pomoći će da dođu do izražaja razne kvalitete doša. S vremenom, ayurveda će postati sastavni dio izvođenja asana.

Izvor: Yoga magazin
Foto: healthista.com