Vježbajte jogu za bolji seks

Updated

Nije tajna da seksualan život većine parova s godinama postaje monoton i zapada u krizu. Međutim, to što više niste u ranim dvadesetima, ne znači da među vama i vašim partnera ne može biti vrelije nego ikad. U tome vam može pomoći joga!

disanje, asane, sex

Pojedine asane poboljšavaju cirkulaciju u tkivu genitalija, bude želju, olakšavaju dostizanje orgazma i produžuju osjećaj zadovoljstva.

Vajrasana

Vajrasana boboljšava protok krvi u cijeli organizam, kaže Prakash Nanalal Kothari, indijski seksolog i savjetnik Svjetske asocijacije za seksualno zdravlje (WAS). Vajrasana se izvodi tako da sjednete na potkoljenice i pete. Dlanove možete staviti na koljena. Bitno je da je kralježnica dugačka i ravna. Ova asana jača seksualne organe, a dobra je i kod probavnih smetnji, preporuča se još kod gastritisa i čira na želucu. Pronađite ugodu u ovom položaju, a ako imate problema sa koljenima ispod sjednih kostiju stavite ciglicu ili deku.

Vajrasana dijamant asana joga

Paschimottanasana

Ova asana isteže kralježnicu i mišiće leđa, zdjelice i nogu, stimulira bubrege i nadbubrežnu (adrenalinsku) žlijezdu, smiruje te – podiže razinu seksualne energije. Kod ove asane moramo paziti da su nam mišići bedara aktivni, kako bi se stražnji mišići nogu izdužili. Stražnja strana vrata je izdužena, a vrhom glave želimo dotaknuti nožne prste.

Paschimottanasana

Bhujangasana

Ovo je jedna od standardnih početnih asana i vidljivo je zašto je dobila svoj naziv po kobri. ‘Bhujanga’ na sanskrtu znači zmija pa je asana dobila ime Kobra jer oponaša zmiju spremnu na napad. Ovaj položaj  je koristan za prsa, ramena, kralježnicu i stražnjicu. Ovom asanom oslobađamo višak testosterona i jačamo seksualne organe.

Bhujangasana

Halasana

Vrlo ugodna i smirujuća asana, isteže čitava leđa i poboljšava rad unutrašnjih organa i otklanja umor i stres. Izvodi se obično nakon Salamba Sarvangasane (svijeće). Preporuča se muškarcima koji imaju problem sa preuranjenom ejakulacijom. U Halasani aktiviramo Vishuddha (drugu) i Manipura (treću) čakru pa se u ovom položaju možete koncetrirati na ta područja sa svjesnim disanjem.

halasana, asana, joga

Vježbe disanja

Veliku pomoć pri seksualnim poteškoćama među partnerima mogu imati i vježbe disanja.
Osnovu pranayame i daha čine: puraka (udah), kumbhaka (zadržavanje) i rechaka (izdah) što bi značilo da je zadržavanje daha prirodni dio daha.

Kumbhaka poboljšava koncetraciju koja je neophodna kad je u pitanju seks. Međutim, to nije sve! Joga položaji poboljšavaju fizičku formu, opuštaju tijelo, fokusiraju misli, oslobađaju organizam od stresa i pomažu nam da se prepustimo uživanju.

Izvor: Yoga Magazin
Foto: Pinterest/Pixabay