Umijeće podučavanja joge: 5 stvari koje bi vam vaši učenici htjeli reći

Updated

Ponekad se dešava i da učitelji joge rade greške. Ili jednostavno ponavljaju neke stvari koje nas smetaju. Novinari s portala Yoga Journal pitali su dvije iskusne jogine – Alexandriu Crow, YogaWorks državnu učiteljicu joge i Coral Brown– učiteljicu joge, holističku psihoterapeutkinju i dugogodišnju učenicu Shiva Rea, za pet stvari koje su htjele da su ih njihovi učitelji činili češće ili rjeđe.

  1. Činite više prilagodbi jako, jako mudro

Svi žele izvoditi svoje asane ispravno. Prilagode, uz vođenje i znanje učitelja joge, pomažu polaznicima da napreduju u prakticiranju joge. Kada vam priđe jogij zbog pojedinačne i mudre prilagodbe ili kako bi uputio pojedinca iz grupe, on čini jedan-na-jedan vezu – način na koji se pridodaje pažnja i uvažavanje pojedinaca u grupi. Ali nemojte misliti da uvijek morate ganuti svoje polaznike. ‘Mnogi učitelji misle da moraju vršiti fizičke prilagodbe kako bi se povezali sa polaznicima ali to zapravo nije istina.‘ kaže Crow. ‘Za svakog polaznika kojemu se to sviđa, ima jedan kojemu se to ne sviđa. Polaznici samo žele biti viđeni i znati da imate njihov najbolji interes na umu. Žele da im pomognete, zovete ih imenom i gledate ih u oči.

  1. Nemojte prozivati početnike

Polaznik početnik se može osjećati nesigurno u prostoriji punoj srednje naprednih i naprednih jogija, tako da dva puta razmislite prije svraćanja pozornosti na početnika radi pogrešnog izvođenja asane. ‘Ima mnogo vještih i poučnih načina kako bi poduprli početnika uz neprekinuto podučavanje drugih praktikanata.‘ kaže Brown. ‘Pokazivanjem asane uz davanje jasnih verbalnih naputaka osnovnih principa položaja i uobičajenih odstupanja ćete poduprijeti početnika, a ostataku učenika biti podučno, bez obzira na razinu prakticiranja.

Umijeće podučavanja joge

  1. Dajte značenje položaju

Objašnjavanjem dobrobiti položaja ćete pomoći učenicima da razumiju važnost pravilnog držanja i dat ćete im osjećaj da ono što rade je više od pukog vježbanja ili istezanja. ‘Također je vrijedno podučiti polaznike o mitologiji iza  određene asane‘, kaže Brown. ‘Objašnjavanjem da Hanuman predstavlja žestoku vjernost, hrabrost i odanost može ohrabriti praktikante da se osjećaju povezanije sa emocionalnom komponentom joge i dobe više značenje od Položaja majmuna.

  1. Ne pričajte samo na sanskrtu

Iako je sanskrt materinji jezik joge, neki polaznici sa zapada preferiraju imena asana prevedenih na jezik kojim se služe. Ukoliko učitelj koristi samo sanskrt, neki od praktikanata se mogu osjećati zbunjeno, što može doprinijeti mentalnom prekidu toka. ‘Ukoliko ljudi ne razumiju na što mislite, to je kao da pričate stranim jezikom‘, kaže Crow. ‘Smatram da treba objasniti kako izvesti pozu. Ime položaja je nevažno.’

  1. Mijenjajte slijedove

Učenike može frustrirati učitelj koji stalno koristi iste slijedove. Iako prijelaz sa Ratnika 2 na Polumjesec može biti vaš omiljeni prijelaz, suzdržite se od podučavanja istog svaki tjedan. Pronađite domišljate slijedove i nadahnuća kako bi iznenadili stalne polaznike. ‘Polaznici dolaze kako bi naučili, stoga ih nešto naučite‘, kaže Brown. ‘Kao učitelj, važno je ostati informiran i nadahnut kako biste prenijeli svoju mudrost naučenu od drugih učitelja, tekstova o jogi i iz vlastitog iskustva.’

Pripremila: Melani Max
Izvor: yogajournal.com
Foto: retreat.guru.com