TRČANJE SVAKI DAN: PREDNOSTI I RIZICI

Updated

Svakodnevno trčanje može imate neke zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da trčanjem samo 5 do 10 minuta svaki dan umjerenim tempom možete tjecati na smanjenje rizika smrti od srčanog udara, moždanog udara i drugih bolesti. No, isto istraživanje također pokazuje da se te prednosti dostižu trčanjem 4-5 sati tjedno. Dakle, nema potrebe trčati satima svaki dan. Trčanje je vježba visokog intenziteta i pretreniranost može dovesti do ozljeda kao što su prijelomi.

Koliko dana je sigurno trčati ovisi o ciljevima i razini fizičke spremnosti. Čitajte dalje kako biste saznali više o prednostima i rizicima svakodnevnog trčanja, kao i savjete za dodavanje dnevnog trčanja svojoj rutini.

Djevojka obučena u sportsku odjeću trči u parku.

Koje su prednosti svakodnevnog trčanja?

Svakodnevnim trčanjem možete pozitivno utjecati na zdravlje. Studije pokazuju da trčanje samo 5 do 10 minuta umjerenim tempom može:

• Smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara

• Smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

• Smanjiti rizik od raka

• Smanjiti rizik od razvoja neuroloških bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Iako se te prednosti mogu postići minimalnom količinom trčanja, skupina nizozemskih istraživača preporučuje trčanje 2,5 sata tjedno.

Ostale prednosti trčanja mogu uključivati bolji san i raspoloženje. Istraživači su u jednoj studiji promatrali skupinu zdravih adolescenata koji su trčali 30 minuta umjerenim tempom svako jutro tijekom tri tjedna. Njihov san, raspoloženje i sposobnost koncentracije tijekom dana pokazuju bolje rezultate od kontrolne skupine netrkača.

Donji ekstremiteti osobe koja trči na polju.

Je li svakodnevno trčanje sigurno?

Trčanjem svaki dan može povećati rizik od ozljede. Ozljede nastaju zbog prevelike tjelesne aktivnosti koja ne dopušta tijelu da se prilagodi. Još jedan od razloga mogu biti i greške u tehnici.

Kako biste izbjegli ozljedu:

•           Pobrinite se da imate odgovarajuće tenisice za trčanje

•           Postupno povećavate vrijeme trčanja svaki tjedan

•           Kombinirajte trčanje i treninge poput vožnje bicikla ili plivanja

•           Zagrijte se prije trčanje i istegnite nakon

O ovoj temi više možete saznati na sljedećoj stranici.